26. Aprila 2021.

Mala, ljuta i korisna: Ljuta papričica smanjuje OPASNOST od bolesti

Big Portal

U studiji je istaknuto da te osobe mogu da računaju na znatno smanjenje rizika od umiranja od kardiovaskularnih bolesti ili od raka.

Ranija istraživanja pokazala su da čili, plod različitih tropskih vrsta paprike, ali i nekih evropskih, može da deluje protivupalno, antioksidativno, protiv razvoja raka, kao i povoljno na regulisanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi.KapsaicinKljučni sastojak čilija koji je lekovit dovodi je kapsaicin, koji paprici daje specifični ljut ukus.

Istraživači su do koristi čili papričica došli analizirajući čak 4.729 ranijih istraživanja, koja su obuhvatila više od 570.000 ljudi iz SAD, Kine, Italije i Irana. Dosijei tih ljudi sadržavali su podatke o njihovoj ishrani, između ostalog i sklonosti ljutim papričicama, odnosno o tome da ih možda nikada ne jedu.

LJute papričice smanjuju opasnost od raka!

Nakon toga se ispostavilo da oni koji redovno jedu ljute papričice, u odnosu na one koji ih jedu retko ili nikada, u 26 odsto slučajeva ređe umiru od kardiovaskularnih bolesti, 23 odsto ređe umiru od raka i u 25 odsto slučajeva su manje skloni umiranju od bolesti.

Doktor Bo Xu, kardiolog iz Klivlenda i jedan od autora, analizirajuće studije, istakao je da su još nepoznati tačni razlozi i mehanizmi koji bi mogli objasniti efekat čili papričica na zdravlje. Stoga je nemoguće reći da će veće konzumiranje većih količina čili papričica produžiti život i smanjiti smrtnost posebno od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Nova istraživanja trebalo bi da utvrde koje vrste čilija su možda bolje u sprečavanju bolesti od nekih drugih, a posebno je misteriozno ostalo koji tačno sastojak ili sastojci ili čak, kombinacija sastojaka dovodi do bolje otpornosti na navedene bolesti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare