29. Oktobra 2019.

“Mala duša” pobjednik Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2019”

Big Portal

Ostvarenje “Mala duša” izdvojilo se iz ovogodišnje selekcije po visokom standardu tehničke realizacije, inovativnoj likovnosti, te po metaforičnoj i promišljenoj priči koja dopunjuje formalne odlike filma. Autorka pokazuje zavidno vladanje formom, već sad na početku karijere, što obećava ozbiljan autorski opus u budućnosti.

Nagrada za kreativnost i umjetnički izraz dodijeljena je filmu “#21XOXO” odnosno autorkama Sine Özbilge i Imge Özbilge, u belgijskoj produkciji.

Nekoliko nagrada je dodijeljeno i u domenu tehnike animacije, a priznanja su okirila “Prirodni odabir”, za najbolju 2D animaciju, autorki Alete Rajič bh.-hrvatske produkcije, “Maestro”, za najbolju 3D animaciju, autorima iz grupe Illogic Colectif, francuske produkcije, te “Udahnut život” za najbolju lutka-animaciju autorima Ivani Bošnjak i Thomasu Johnsonu u hrvatskoj produkciji

Nagradu za najbolji dječiji film dobilo je ostvarenje “Potpuno nestašna djeca“ autorke Tatiane Kiseleve, ruske produkcije.

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmovima “Mr. Deer” autora Mojtaba Mousavija iranske produkcije i “Kisela kiša” autora Tomeka Popakula poljske produkcije.

Nagrada publike je otišla filmu “Protiv Djeda Mraza“, u režiji Raul Colomer Válcarcel, Aitor Carlos Herrero Larrumbide iz Španije.

Nagrade je ove godine radio u sastavu: Bajko Hromalić (Hrvatska) predsjednik, te članovi Tanja Šljivar (Bosna i Hercegovina) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare