7. Januara 2022.

Maksimalna brzina Tesla Modela S Plaid povećana na 282 km/h

Big Portal

Međutim, vlasnici ovog automobila ne mogu da pojure baš toliko, budući da je ona elektronski ograničena na 262 km/h.

Ipak, oni „Need For Speed“ nastrojeni, sigurno će biti zadovoljni novim ažuriranjem softvera, koje dopušta maksimalnu brzinu od 282 km/h. Mada je i dalje van teritorije superautomobila, ova brzina je za respekt.

U nekoliko novih video klipova se može videti Model S Plaid s najnovijim OTA ažuriranjem, koje dolazi uz „Track“ režim. Međutim, i bez njega, Teslin pulen će moći da dostigne 282 km/h. „Track“ postavka, po proizvođaču, isključuje neke sisteme vozačke asistencije i namenjena je za upotrebu isključivo na trkačkoj stazi, da bi se „iskusile nenadmašne performanse na mnogim različitim lokacijama“.

https://www.youtube.com/watch?v=8AzMQ4XJ4Z4

Šta zapravo radi „Track“ režim? Po dostupnim informacijama, radi se o postavci koja pojačava performanse pogonskog sklopa, nakon aktiviranja agresivnijeg hlađenja toplotne pumpe. Vektorisanje obrtnog momenta iz tri elektromotora je takođe poboljšano u cilju oštrijeg prolaska krivina. Pored toga, sistem regenerativnog kočenja rekuperira dodatnu energiju.

Promene na postavci ogibljenja su takođe u igri kada se aktivira „Track“ režim. U tom slučaju se karoserija automatski postavlja u najnižu poziciju, a adaptivni amortizeri funkcionišu tako da minimizuju naginjanje karoserije i shodno tome poboljšavaju upravljivost. Nakon aktivacije, „iskače“ namenski displej, koji pokazuje g sile, vreme po krugu, termalni monitoring i telemetriju, uz uključivanje prednje kamere.

Što se tiče pitanja zašto Modelu S Plaid još uvek nije dozvoljeno da pojuri preko 300 km/h, u Tesli su još ranije pružili odgovor da su neophodne bolje kočnice. U priloženom videu se može videti automobil kako se zaustavlja nakon postignute brzine od 282 km/h sa standardnim kočnicama. Karbon-keramička garnitura koja košta 20.000 dolara je oficijelno najavljena za sredinu 2022., pa je za očekivati da tada budu „otključani“ maksimalni brzinski potencijali. Teksaški proizvođač je prošle godine saopštio da će samo automobili opremljeni opcionim Arachnid naplacima od 21 cola moći da pojure tako brzo, što ima smisla, budući da su standardni točkovi od 19 cola suviše mali da ugoste veće diskove.

Čak i uz ograničenje na 282 km/h, Model S Plaid je i dalje znatno brži od Porsche Taycana Turbo S (260 km/h) i Lucid Aira (270 km/h). Ukoliko novac nije problem, a želite brži elektromobil, rešenje se ogleda u Rimac Neveri, koja može da dostigne čitavih 415 km/h.

Vrele Gume

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare