9. Marta 2020.

Maks fon Sidou: Glumac preminuo u 90. godini

Big Portal

Glumac Maks fon Sidou, koji je glumeo u filmovima poput “Sedmog pečata”, “Isterivača đavola”, “Fleša Gordona” i seriji “Igra prestola”, preminuo je u 90. godini.

Njegova porodica “slomljenog srca i s beskrajnom tugom” je objavila da je švedski glumac preminuo u nedelju.

Fon Sidou je takođe glumio u filmovima Vudija Alena Hana i njene sestreSuvišni izveštaj Stivena Spilberga i Ratovi zvezda: Buđenje sile Džej Džej Ejbrams.

Dva puta je nominovan za Oskara, prvi put za glavnu ulogu u filmu Pele osvajač 1987, a zatim za sporednu u filmu Jako glasno i neverovatno blizu 2011.

Fon Sidou je snimio 11 filmova s Bergmanom, između ostalog i Sedmi pečat, koji sadrži čuvenu scenu u kojoj igra šah sa Smrću.

Publika ga pamti kao Nemilosrdnog cara Minga iz filma Fleš Gordon, igrao je kod Martina Skorsezea u filmu Zatvoreno ostrvo, a bio je i negativac Ernst Blofeld u filmu o Džejmsu Bondu Nikad ne reci nikad iz 1983.

I u starosti je nastavio da glumi – pojavio se u tri epizode serije Igra prestola, a imao je ulogu i u jednoj epizodi Simpsonovih 2014. godine.

Glumac ima dva sina iz braka sa prvom suprugom Kristinom Inga Brita Olin. Godine 1997. oženio se sad Ketrin Brele u Provansi i postao je francuski građanin pet godina kasnije, što znači da je morao da se odrekne švedskog državljanstva.

Reditelj Edgar Rajt odao je počast na Tviteru preminulom glumcu: “Maks fon Sidou, ikona na filmu već sedam decenija, deluje kao da ga znamo oduvek.”

“Promenio je sliku filma sa Bergmanom, igrao je Hrista, borio se sa đavolom, ali i sa Fleš Gordonom i bio nominovan za Oskara za ulogu bez dijaloga. Bio je bog.”Izvor: BBC News na srpskom©

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare