Makronova vizija EU u narednih pet godina: Dvije žene i dva muškarca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makronova vizija EU u narednih pet godina: Dvije žene i dva muškarca

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da se on zalaže da EU u narednih pet godina predvode dve žene i dva muškarca sa snažnim ličnostima.

On međutim, nije želeo da navede imena svojih favorita za te pozicije.

“Za mene je ključno da ljudi na najosetljivijim pozicijama dele naš projekat i da budu najharizmatičniji, najkreativniji i najkompetentniji”, rekao je Makron novinarima posle neformalne večere lidera EU u Briselu.

Dodao je i da mu je važno da postoji rodna ravnopravnost i da zato želi da se imenuju dve žene i dva muškarca, prenosi Rojters. “Želim da se ujedinimo. Ako svako ostane čvrsto pri nekim imenima, bićemo blokirani”, rekao je on.

Dok nemačka kancelarka Angela Merkel podržava Nemca Manfreda Vebera, vodećeg kandidata Evropske narodne stranke, francuski zvaničnici navode da je njegovo političko neiskustvo za čelnu poziciju u EU problem, kao i činjenica da ne govori francuski.

Oni kažu da Makron ne insistira na tome da Francuz bude na liderskoj poziciji, ali da je važno da on govori francuski kako bi se izrazila jezička raznolikost Evrope.
“Mišel Barnije nije nužno kandidat koga podržava Francuska. Ne nameravamo da imenujemo Francuza. Ali oni moraju da govore francuski i frankofil”, rekao je neimenovan francuski zvaničnik.

B92

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar