20. Decembra 2019.

Makronov plan za 2020: Malo razgovora, više akcije

Big Portal

Francuski predsjednik je posljednje dvije godine pripremao teren, a sada, kada je na dužnost stupila nova Evropska komisija, namjerava da pređe na posao i sruši političku blokadu, za koju smatra da zadržava napredovanje Evrope na globalnoj sceni, kaže Bon i navodi da je Makron sačinio okvirni plan.

“Nećemo držati govor u Sorboni svake godine”, izjavio je Bon, koji je predsjednikov savjetnik za Evropu, a aludirajući na Makronov čuveni govor o Evropi 2017, u kome je iznio svoju viziju za kontinent.

Sada smo u fazi primene, rekao je Bon i dodao da Makron od 2017. kada je postao predsjednik priprema teren kako bi Francuska preuzela veću ulogu u EU.

U to je cilju i s namjerom da izgradi mrežu političkih saveza posjetio 21 članicu EU, od kojih neke deset godina nije posjetio nijedan francuski predsednik.

“Zamisao je bila da stvori strategiju uticaja, što znači da pre odluke Komisije možemo da predlažemo ideje, obilazimo glavne gradove, dajemo doprinos, sastavljamo dokumenta s drugim zemljama”, kazao je Bon.

Navodi da je u tom cilju 2019. Makron osnovao u evropskim institucijama grupu “Obnovimo Evropu”, postavio bliske saradnike za kormilo Evropske centralne banke i Evropskog savjeta i osmislio nominovanje Ursule fon der Lajen za predsjednika Evropske komisije.

Zato ne čudi što novi plan strategije Komisije umnogome odražava Makronove lične prioritete za Evropu, a to su suzbijanje klimatskih promjena i dostizanje nulte neto-emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, uvođenje minimalne plate u Evropi i plan socijalnog programa za nezaposlene na nivou evrozone, unapređenje odbrambenih sposobnosti EU, definisanje kredibilne politike za bezbjednost, azil i migracije.

Ambicije francuskog predsjednika za Evropu razlog su zašto je toliko insistirao da se okonča prva faza pregovora o Brexitu, navdi Bon.

“Polovinu vremena na sastancima Evropskog svijeta u posljednje dvije i po godine utrošili smo na rasprave o Brexitu, bez pretjerivanja”, naveo je Bon.

Bon priznaje da tvrdokorni pristup francuskog predsjednika, naročito kad su u pitanju Brexit i njegova odluka da blokira otvaranje pregovora o pristupanju EU Sjeverne Makedonije i Albanije, možda djeluje grubo, ali to je samo zato što evropski zvaničnici nisu navikli da Pariz ima vodeću ulogu nakon što je deset godina bio neprimjetan na evropskoj sceni.

“Uspostavljanje vodeće uloge za sobom povlači i trvenja”, kaže Bon i dodaje: “Kada predsjednik glasno govori, nije mu cilj da leti perje”.

Drugi važan francuski cilj jeste uspostavljanje tzv. evropske sile – cilj, za koji Bon priznaje da nije uvijek dobro prolazio u drugim prestonicama EU.

“Silu u Evropi doživljavaju kao neku vrstu nevolje. Zato što je to stvaralo podele među Evropljanima, rat Evropljana jednih protiv drugih u obliku auto-destrukcije”, navodi i dodaje da Evropa mora da se navikne da vlada.

Evropa je jedini svetski blok koji sebe ne doživljava kao silu ili kao dugoročni projekat, zaključuje Bon.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare