Makron zaprijetio Prištini: Očekujem odmah - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron zaprijetio Prištini: Očekujem odmah

Francuski predsednik Emanuel Makron očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine odmah po formiranju kosovske vlade, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum.

Makron je u pismu vršiocu dužnosti predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani, povodom 13. godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti, napisao da bi želeo da pozdravi “posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom od njegovog obnavljanja”, nakon sastanka na visokom nivou koji su kancelarka Merkel i on održali 10. jula 2020.

“Potpuno podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujuć́eg sporazuma”, naveo je francuski predsednik u pismu koje prenose prištinski mediji.

“Važno je da se diskusije mogu nastaviti što je pre moguće, nakon što bude izabrana nova vlada Kosova, na osnovu napretka koji je već postignut”, podvuko je Makron.

Podsetimo, lider Pokreta Samoopredeljenja, pobednik izbora na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti kaže da umesto dijaloga sa Beogradom želi da se uključi u “unutrašnji” dijalog koji će biti usmeren na kosovske Srbe.

Ponovio je da tema dijaloga Prištine i Beograda nije jedna od priroriteta za njegovu stranku.

“To je zato što ta tema zauzima šesto ili sedmo mesto među prioritetima građana. Sve ankete pokazuju da su njihove glavne brige zapošljavanje, ekonomija, Pravda.. Međutim, voljan sam da napravim kompromis i da dijalog stavim u treći ili četvrti red mojih prioriteta”, rekao je Kurti.

Danas objavljeno

“Crni” ili “istorijski” dan? Referendum prelomio – dok drugi i dalje raspravljaju, oni su odlučno rekli “Da”

M.

Talibanska vjerska policija odlučila: Još jedna zabrana stupa na snagu

M.

SPD i CDU/CSU vode tjesnu borbu za prvo mjesto

M.

Ostavite komentar