Makron Zaevu: Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU bez odlaganja - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron Zaevu: Vaša zemlja zaslužuje da počne pregovore sa EU bez odlaganja

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu tokom razgovora u Jelisejskoj palati da Severna Makedonija zaslužuje da započne pregovore sa EU bez odlaganja, nakon što je sprovela važne reforme u poslednje četiri godine.

Francuski predsednik rekao je da je odluka o otvaranju pregovora o članstvu Severne Makedonije doneta u martu 2020. godine.

“Sada je vreme da se ta odluka primeni. Spreman sam da aktivno podržim pronalaženje uravnoteženog kompromisa sa Bugarskom. S obzirom na važne reforme koje ste preduzeli od 2017. godine, vaša zemlja zaslužuje da bez odlaganja započne pregovore sa Unijom”, rekao je Makron.

Zaev je zajedno sa potpredsednikom vlade za evropska pitanja Nikolom Dimitrovim i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem u Parizu. Poseta obeležava 28 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Evropska komisija je u martu 2020. preporučila bezuslovni početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU, ali Evropski savet još uvek nije usvojio preporuku zbog bugarskog veta.

Danas objavljeno

U Srpskoj 250 novozaraženih, 14 osoba preminulo

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Patrijarh Porfirije stigao u manastir Miloševac kod Prijedora

M.

Ostavite komentar