5. Marta 2022.

Makron zabrinut: “U narednim satima”

Big Portal

Makron je dodao da je Francuska, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o tom pitanju.

„Predsednik Republike najoštrije osuđuje svaki napad ruskih snaga na integritet ukrajinskih civilnih nuklearnih objekata tokom vojne agresije na Ukrajinu. Imperativ je da se garantuje njihova bezbednost“, navodi se u saopštenju Jeliseja.

Francuski predsednik je pozvao Rusiju da „odmah prekine svoje nezakonite i opasne vojne akcije kako bi ukrajinskim vlastima omoguc´ila punu kontrolu nad svim nuklearnim objektima unutar međunarodno priznatih granica Ukrajine“.

„Rusija takođe mora da dozvoli slobodan, redovan i nesmetan pristup osoblju objektima kako bi osigurala njihov kontinuirani bezbedan rad u objektima“, dodaje se u saopštenju Jelisejskog doma.

Francusko predsedništvo je saopštilo da je Makron razgovarao telefonom sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Makron je „pohvalio i podržao“ „napore agencije u korist bezbednosti nuklearnih objekata u Ukrajini, u bliskom kontaktu sa ukrajinskim vlastima“.

Kako se navodi u saopštenju, Francuska c´e u narednim satima „sa svojim glavnim partnerima, na osnovu tehničkih kriterijuma IAEA, predložiti konkretne mere za obezbeđenje bezbednosti pet glavnih nuklearnih lokacija Ukrajine“.

„Rusija i Ukrajina moraju da postignu sporazum na ovoj osnovi i zajedno obezbede primenu osnovnih principa za očuvanje nuklearne bezbednosti i bezbednosti nuklearnih objekata u sadašnjem kontekstu“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare