Makron u Zagrebu: Izuzetno važno i za Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Region Vijesti

Makron u Zagrebu: Izuzetno važno i za Zapadni Balkan

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio u Zagrebu da je saradnja koju osnažuju Francuska i Hrvatska “izuzetno važna” za temu Zapadnog Balkana.

“Ova saradnja koju ćemo osnažiti je izuzetno važna za temu koja je pred nama, za temu Zapadnog Balkana, to je ono što će nam omogućiti da izradimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Znam da će nam vaše veze na Zapadnom Balkanu pomoći u tome”, rekao je Makron posle razgovora sa šefom hrvatske države u obraćanju novinarima na kojem nije bilo pitanja.

Ocenio je da je ova poseta “sigurno novo poglavlje” u odnosima dveju država.

Uz zahvalnost na prijemu i srdačnom dočeku, Makron je istakao da je ponosan što je prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja. Radi se o jednoj nepravdi jer ova poseta je simbol našeg prijateljstva”, rekao je Makron i dodao da je pripadnost EU ono što doprinosi miru i prosperitetu.

“Današnja službena poseta, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara učvrsti će našu bilateralnu vezu prema jednoj Evropi odbrane, koja isto tako učestvuje u NATO-u”, rekao je Makron, preneo je hrvatski portal Index.

Milanović je rekao da je sa Makronom razgovarao o nabavci aviona, ali i događajima u regionu i svetu, Ukrajini i Rusiji.

“Francuska je jedina nuklearna sila u EU, ona to sve gleda na jedan širi način od našega. Razgovore ocenjujem odličnim. Radujem se svemu ovome, deklaraciji o saradnji, ovo je za Hrvatsku novi početak, ovo je ozbiljna promena kojoj se radujem”, kazao je Milanović.

Pojašnjavajući narandžaste simbole na reverima dvojice predsednika, Milanović je rekao da mu je supruga rano jutros rekla da je danas Dan borbe protiv nasilja nad ženama i da mu je drago da se francuski predsednik pridružio tome.

(Tanjug Foto: Tanjug/AP)

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar