Makron, u stvari, ima plan? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Makron, u stvari, ima plan?

Francuski predsednik planira da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će imati aktivnu ulogu u rešavanju kosovskog problema, piše Blic.

Francuski predsednik planira da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji će imati aktivnu ulogu u rešavanju kosovskog problema, piše Blic.

Prema nezvaničnim saznanjima tog lista, Emanuel Makron je tokom dvodnevne posete Beogradu o tome obavestio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Francuski predsednik ima nameru da se aktivnije angažuje u ovom regionu, kaže izvor Blica i objašnjava:

“Francuska želi da preuzme ključnu ulogu u rešavanju problema između Beograda i Prištine. Pošto zbog brojnih obaveza sam ne može na dnevnom nivou da se bavi rasplitanjem kosovskog čvora, ima nameru da u narednom periodu nađe čoveka od poverenja koj će biti zadužen za taj deo Evrope. Biće to francuski izaslanik za Zapadni Balkan. Makron će zahvaljujući toj novoj figuri praktično učvrstiti svoj uticaj u ovom regionu”.

S druge strane, i iz SAD je do sada u više navrata dolazilo mišljenje da bi i zvanični Vašington morao da se direktnije uključi u raspetljavanje kosovskog čvora. Poslednji je to mišljenje izneo general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis. Ipak, zvaničnici SAD kažu da dijalog Beograda i Prištine vodi EU i da oni to poštuju.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar