Makron šalje glavnog spoljnopolitičkog savjetnika na pregovore u Iran - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron šalje glavnog spoljnopolitičkog savjetnika na pregovore u Iran

Francuski predsjednik Emanuel Makron šalje svog glavnog diplomatskog savjetnika u Iran, saopštila je Jelisejska palata. Emanuel Bone se u utorak vraća u Teheran, kaže se u saopštenju Jelisejske palate. Nije jasno koliko on ostati u iranskoj prestonici i sa kim će se sresti, ali je poznato da će se razgovori…

Francuski predsjednik Emanuel Makron šalje svog glavnog diplomatskog savjetnika u Iran, saopštila je Jelisejska palata.

Emanuel Bone se u utorak vraća u Teheran, kaže se u saopštenju Jelisejske palate. Nije jasno koliko on ostati u iranskoj prestonici i sa kim će se sresti, ali je poznato da će se razgovori voditi oko sporazuma o obogaćivanju uranijuma sklopljenog 2015. godine.

Makron je za vikend najavio da traži način za nastavak dijaloga Irana i zapadnih partnera a u okviru tih napora on je u subotu telefonom razgovarao sa iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Iran je odlučio da od danas poveća nivo obogaćivanja uranijuma kako bi izvršio pritisak na evropske sile da preduzmu praktične korake za očuvanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine koji su SAD napustile prije godinu dana.

Iranske novinske agencije javile su da je Teheran danas počeo da obogaćuje uranijum do nivoa od 4,5 odsto, čime je probio granicu postavljenu prije četiri godine.

Sporazumom koji je 2015. potpisao sa šest velikih sila – SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i EU, Iran je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

SAD su prije godinu dana napustile sporazum i ponovo uvele sankcije Teheranu, dok ostale potpisnice nastoje da sačuvaju sporazum i da smanje tenzije.

Prema tom sporazumu, Iran ne smije da ima više od 300 kilograma uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto.

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar