Makron šalje ekspreta u Saudijsku Arabiju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron šalje ekspreta u Saudijsku Arabiju

Francuska će poslati eksperte u Saudijsku Arabiju koji će pomoći u istrazi napada na naftno postrojenje Saudi Aramko, za koje SAD optužuje Iran, saopštila je Jelisejska palata.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron oštro je osudio napad, prenijela je Jelisejska palata i uverio saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salamana da je Francuska posvećena miru u regionu Bliskog istoka.

“Odgovarajući na zahtjev Saudijske Arabije, predsjednik Makron je potvrdio princu da će Francuska poslati svoje eksperte u Saudijsku Arabiju, koji će učestvovati u istragama s ciljem da se otkrije ko je i na koji način počinio napade”, saopšteno je iz Jelisejske palate.

Napad koji je prepolovio izvoz Saudijske Arabije mogao bi da našteti namjeri francuske diplomatije da spriječi konflikt između SAD i Irana, rekle su diplomate Rojtersu nakon što je francuski visoki zvaničnik imao razgovore u Saudijskoj Arabiji.

Odgovornost za napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji prezueli su jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ali SAD tvrde da si krstareće rakete i dronovi lansirani iz južnog Irana i sjevernog dijela Zaliva.

TANJUG

Danas objavljeno

Ponovo uhapšen Srbin Boško Karalić iz Negoslavaca

M.

Korona haos u Hrvatskoj

M.

Milanović za dijalog o BiH sa Vučićem i Erdoganom

M.

Ostavite komentar