Makron proglasio prvu pobjedu protiv virusa korona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron proglasio prvu pobjedu protiv virusa korona

Francuski predsjednik Emanuel Makron n u nedjelju je u svom obraćanju naciji rekao kako treba graditi Evropu nezavisnu o Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, proglasivši i “prvu pobjedu” svoje države protiv korona virusa.

Kriza uzrokovana korona virusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope zavisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta.

“Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu zavisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara“, rekao je Makron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Evropa iz toga izvuče lekciju.

“Jedini odgovor je gradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela te više rada i proizvodnje kako ne bismo bili zavisni o drugima.”

Francuski predsjednik najavio je da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa.

„Rat protiv epidemije nije gotov, ali sam sretan zbog ove prve dobijene bitke protiv virusa“, objavio je Makron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.

Francuske vlasti očekuju da će privreda ove godine pasti za 11 posto, a Makron je najavio da će Francuska za pomoć privredi izdvojiti oko 500 milijardi evra. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja kompanija i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

Lider druge najveće evropske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke demonstracije koji su se nakon Sjedinjenih Država proširile širom svijeta, pa i Francuskom, koja je kritikovala zbog lošeg tretmana prema njenim manjinama.

Makron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

No, predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istakao je i da Francuska “neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili “rušiti spomenike“, referirajući se pri tome na uništavanje kipova istorijskih ličnosti za koje demonstranti tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije.

(Agencije)

Danas objavljeno

Rusija prijeti Norveškoj: Osveta

Vanja A

NATO jača istočno krilo

Vanja A

Borjana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Vanja A

Ostavite komentar