9. Maja 2022.

Makron predlaže osnivanje “evropske političke zajednice”

Big Portal

Makron je jasno stavio do znanja da pristupanje Ukrajine EU može trajati nekoliko godina i da bi joj trebalo pružiti nadu u kratkom roku, prenosi Rojters.

“Ukrajina je već po ‘svojoj borbi i hrabrosti iskrena članica naše Evrope, naše porodice, naše Unije'”, istakao je Makron na konferenciji o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Makron je naglasio da čak i ako sutra Ukrajina dobije status kandidata dobro je poznato da proces do punopravnog članstva EU traje “od nekoliko godina do, verovatnije, nekoliko decenija”.

Umesto da se spuste strogi standardi pridruživanja, Makron je predložio stvaranje paralelnog entiteta koji bi mogao da se dopadne “zemljama koje teže pridruživanju EU ili su je napustile”.

Prema njegovim rečima, ta evropska politička zajednica “bila bi otvorena za evropske nacije koje dele ključne vrednosti u oblastima kao što su politička saradnja, bezbednost, energetika, saobraćaj, infrastruktura.

Kako je dodao, pridruživanje toj zajednici ne bi nužno prejudiciralo buduće članstvo u EU, niti bi bila zatvorena za države koje su je napustile.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare