Makron optužio Rusiju za imperijalizam; Šolc: nećemo prihvatiti mir po diktatu Rusije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron optužio Rusiju za imperijalizam; Šolc: nećemo prihvatiti mir po diktatu Rusije

U toku je generalna debata 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a glavna tema je “Prelomni trenutak: transformativna rešenja za međusobno povezane izazove”. Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Rusiju za savremeni imperijalizam, dok je nemački kancelar Olaf Šolc poručio da će Vladimir Putin odustati od rata kad shvati da ne može da pobedi.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je tokom svog govora Rusiju za savremeni imperijalizam koji je, kako je rekao, “zasnovan na zakonu džungle” i zamolio da neutralne zemlje prestanu da budu saučesnici tako što ćute povodom “ruske invazije na Ukrajinu”.

Upozorio je da ruska invazija na Ukrajinu deli svet i vraća ga u “doba kolonijalizma”.

“Oni koji danas ćute ili tajno saučestvuju (sa Rusijom), služe ciljevima novog imperijalizma i savremenog cinizma koji uništava svetski poredak”, rekao je Makron u polučasovnom govoru.

Makron je odbacio narativ da Zapad pokušava da odbrani zastarele vrednosti zarad svojih interesa i optužbe da ostatak sveta pati zbog toga.

“Pozivam sve članove ove skupštine da nas podrže na putu mira, da deluju tako da primoraju Rusiju da odustane od rata i shvati cenu koji svi plaćamo”, rekao je Makron.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da će Putin odustati od svojih “imperijalnih ambicija”, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu.

“Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada”, poručio je Šolc.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome “jaki vladaju slabim”.

“Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?”, upitao je Šolc.

Druga mogućnost, prema Šolcu, jesu zajednički napori da se “obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane”, što jeste njegov odgovor, kako je rekao, “kao Nemca i Evropljanina”.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da je razočaran zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da odgovori na “rusku invaziju na Ukrajinu” zbog prava Moskve na veto i zatražio da se sprovedu reforme koje će omogućiti UN da bolje brani globalni mir i poredak.

Kišida je ocenio da su UN nekada imale ključnu ulogu u održavanju svetskog mira, ali da je “temelj međunarodnog poretka trenutno prisilno poljuljan”.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro otvoreno je nazvao rat protiv droge i borbu protiv klimatskih promena neuspehom.

Njegov govor je sadržao kritike SAD zbog invazija na druge zemlje, kritike zavisnosti sveta od nafte i pustošenja kapitalizma.

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar