21. Septembra 2022.

Makron optužio Rusiju za imperijalizam; Šolc: nećemo prihvatiti mir po diktatu Rusije

Big Portal

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je tokom svog govora Rusiju za savremeni imperijalizam koji je, kako je rekao, “zasnovan na zakonu džungle” i zamolio da neutralne zemlje prestanu da budu saučesnici tako što ćute povodom “ruske invazije na Ukrajinu”.

Upozorio je da ruska invazija na Ukrajinu deli svet i vraća ga u “doba kolonijalizma”.

“Oni koji danas ćute ili tajno saučestvuju (sa Rusijom), služe ciljevima novog imperijalizma i savremenog cinizma koji uništava svetski poredak”, rekao je Makron u polučasovnom govoru.

Makron je odbacio narativ da Zapad pokušava da odbrani zastarele vrednosti zarad svojih interesa i optužbe da ostatak sveta pati zbog toga.

“Pozivam sve članove ove skupštine da nas podrže na putu mira, da deluju tako da primoraju Rusiju da odustane od rata i shvati cenu koji svi plaćamo”, rekao je Makron.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da će Putin odustati od svojih “imperijalnih ambicija”, koje prete da unište Ukrajinu i Rusiju, samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu.

“Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada”, poručio je Šolc.

Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome “jaki vladaju slabim”.

“Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?”, upitao je Šolc.

Druga mogućnost, prema Šolcu, jesu zajednički napori da se “obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane”, što jeste njegov odgovor, kako je rekao, “kao Nemca i Evropljanina”.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je u govoru pred Generalnom skupštinom UN da je razočaran zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da odgovori na “rusku invaziju na Ukrajinu” zbog prava Moskve na veto i zatražio da se sprovedu reforme koje će omogućiti UN da bolje brani globalni mir i poredak.

Kišida je ocenio da su UN nekada imale ključnu ulogu u održavanju svetskog mira, ali da je “temelj međunarodnog poretka trenutno prisilno poljuljan”.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro otvoreno je nazvao rat protiv droge i borbu protiv klimatskih promena neuspehom.

Njegov govor je sadržao kritike SAD zbog invazija na druge zemlje, kritike zavisnosti sveta od nafte i pustošenja kapitalizma.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare