6. Marta 2019.

Makron objasnio od čega “Evropa umire”

Big Portal

Oni su se okupili u Parizu zbog formiranja novog tela s ciljem razmene iskustava i stavova.

Govoreći nakon što je svoje stavove prethodno izneo u kolumni objavljenoj u svih 28 država članica EU, Makron je rekao da veruje da Evropa “umire od onih koji su se, na neki način, odrekli održavanja te evropske težnje”, prenela je agencija AP.

Francuski predsednik rekao je da evropske zemlje nemaju drugi izbor nego da udruže snage ako ne žele da zavise sutra od obaveštajnih podataka SAD, Kine ili Rusije.

Novo telo, evropski obaveštajni koledž, pokrenuto je na Makronovu inicijativu s prevashodnim ciljem efikasnije borbe protiv terorizma i sajber kriminala u Evropi.

U autorskom tekstu Makron je predložio niz reformi kako bi se osigurala budućnost Evropske unije, a predlog o “evropskoj renesansi” francuski predsednik uputio je direktno građanima Evrope otvorenim pismom objavljenim u novinama u svih 28 država članica EU.

On je EU opisao ne samo kao ekonomsko tržište već kao “projekat”, te istakao da bi EU trebalo da napiše novi sporazum o odbrani i bezbednosti i da osnuje evropski bezbednosti savet, koji bi uključio i Veliku Britaniju.

Makron predlaže i formiranje agencije koja bi štitila Uniju od sajber napada i zalaže se za uvođenje zabrane stranim silama da finansiraju evropske političke partije.

Makron je naveo i da bi oni koji žele da uđu u bezvizni šengenski prostor trebalo da prihvate i strožu kontrolu spoljnih granica i zajedničku politiku azila za migrante.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare