2. Aprila 2019.

Makron: Ne želim da Evropa bude talac krize oko Bregzita

Big Portal

Ukazao je da će London de fakto sam izabrati izlazak iz Unije bez sporazuma ukoliko do 10. aprila ne predstavi “verodostojan alternativni plan”.

“Naš prioritet treba da bude dobro funkcionisanje Evropske unije i jedinstvenog tržišta. EU ne može trajno da bude talac rešenja političke krize u Velikoj Britaniji”, rekao je francuski šef države na zajedničkoj konferenciji za novinare sa irskim premijerom Leom Varadkarom, koji je u poseti Parizu.

Irski premijer je došao da razgovara o mogućim posledicama Bregzita bez dogovora, nedelju dana uoči samita EU o tom pitanju.

Makron je pre sastanka s Varadkarom rekao da EU ne može da provede naredne mesece u rešavanju uslova razlaza sa Britanijom.

Varadkar je rekao da još ima vremena za britansku premijerku Terezu Mej da dođe na samit EU 10. aprila sa “verodostojnim” predlogom.

EU je dala Britaniji do 12. aprila da smisli plan za Bregzit ili da napusti blok bez plana.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je danas zatražio od Britanije da pre samita u Briselu sledeće nedelje iznesu plan i prekinu zastoj u Bregzitu i upozorio ih da rizikuju da se suoče sa “neurednim” izlaskom iz Unije.

“Ako Velika Britanija skoro tri godine posle referenduma nije sposobna da dođe do rešenja koje bi imalo većinsku podršku, Bregzit bez dogovora će biti izabran sam od sebe”, rekao je Makron.

Kako navodi Rojters, Makron je govoreći o predstojećim izborima sa premijerom Irske Leom Varadkarom rekao da je bez obzira da li taj alternativni plan uključuje vanredne izbore, referendum ili carinsku uniju odluka o tome na Britaniji, ali da je odgovor potreban odmah.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije je ranije rekao da uprkos tmurnoj prognozi, i dalje postoji šansa da se postigne dogovor o Bregzitu na samitu u Londonu 10. aprila.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare