Makron: Kriza zbog pandemije; Janša: Mora i Zapadni Balkan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron: Kriza zbog pandemije; Janša: Mora i Zapadni Balkan

Slovenački predsednik Janez Janša razgovarao je s francuskim Emanuelom Makronom o predsedavanju Evropskom unijom.

Janša je tim povodom izjavio da će slovenačko, a onda i francusko predsedavanje Većem EU obeležiti i rasprave u vezi konferencije o budućnosti Evrope.

Podsetimo, Slovenija sledeća preuzima predsedavanje Unijom, a posle nje Francuska u prvoj polovini iduće godine.

Makron je u izjavi pred početak susreta s visokim gostom iz Slovenije kazao da će to razdoblje biti obeleženo krizom zbog pandemije koronavirusa, zbog čega će proteći u vanrednim okolnostima. S druge strane, Janša je pred radni ručak i razgovore s Makronom rekao da će glavni prioriteti slovenačkog predsedavanja Većem EU biti povećanje otpornosti EU na krize kakva je i sadašnja zdravstvena koju je donela pandemija i kakve bi ubuduće mogli izazvati hakerski napadi.

Među prioritetima Slovenije kao jednu od tema razgovora s francuskim predsednikom Janša je naveo i stanje u regionu Zapadnog Balkana i problematiku potencijalnog priključenja država tog regiona Evropskoj uniji.

Evropska perspektiva državama Zapadnog Balkana od strane EU tim je državama bila garantovana na solunskom samitu 2003. godine i jedina je pozitivna perspektiva za region, ali je na tom putu dosta prepreka koje treba sadvladati, kazao je Janša, podsećajući da je solunskim dokumentom tim državama bilo obećano članstvo u EU kad ispune uslove.

b92

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar