2. Aprila 2021.

“Makron je znao da je ta vakcina efikasna, a mi čekamo”

Big Portal

“Predsednik Republike (Emanuel Makron) još u novembru je znao da ta vakcina (Sputnjik V) deluje, pošto je jedna francuska delegacija bila u Rusiji. Tu vakcinu koristi 57 zemalja, a mi, Francuzi, čekamo odobrenje Evropske komisije”, rekao je Melanšon.

Državni sekretar za evropska pitanja Kleman Bon procenio je u četvrtak da ruska vakcina neće biti odobrena u Evropskoj uniji pre kraja juna, dok neke evropske zemlje idu na tu vakcinu da bi ubrzale vakcinaciju. Melanšon smatra da je otezanje s ruskom vakcinom “birokratski formalizam” i “potpuna greška”.

“To je politička odluka namenjena favorizovanju biznisa velikih multinacionalnih farmaceutskih grupa koje zaradjuju milijarde i ne žele da vide konkurenta iz Rusije”, rekao je Melanšon.

Državni sekretar Bon je, kao i neki evropski zvaničnici, podvukao da je ograničen kapacitet za proizvodnju vakcine “Sputnjik V” i ocenio da na međunarodnoj sceni Moskva koristi vakcinu kao propagandno oružje da bi izazvala podele u EU.

Među 27 članica EU su Mađarska, Slovačka i Češka koje su odlučile da koriste rusku vakcinu ne čekajuc´i odobrenje Evropske agencije za lekove.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare