22. Januara 2020.

Makron istjerao policajce iz crkve (VIDEO)

Snimci incidenta prikazuju vidno ljutitog Makrona koji poziva na poštovanje pravila u crkvi koja je, po međunarodnim pravilima, francuska teritorija.

“Svi savršeno dobro znamo pravila. Ne sviđa mi se ono što ste uradili preda mnom. Izađite napolje”, rekao je Makron, ali je ostalo nejasno šta je izazvalo njegovu oštru reakciju.

Na snimku se vidi kako se Makron obraća pripadnicima izraelske policije riječima da su odlično obavili posao u gradu i moli ih da poštuju pravila koja postoje vijekovima, pa francuski mediji pretpostavljaju da je sam ulazak izraelskih bezbjednjaka razlog njegovog negodovanja.

Sličan incident dogodio se 1996. godine prilikom posjete tadašnjeg predsjednika Francuske Žaka Širaka kada su pripadnici izraelskih snaga bezbjednosti, koji su nosili oružje, sprečavali Palestince da priđu Širaku.

“Dosta mi je ovoga. Šta želite, da se vratim nazad u avion i odletim u Francusku? Da li to želite?”, rekao je tada Širak izraelskoj policiji. Tadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je povećano obezbjeđenje nužno nakon ubistva izraelskog premijera Jicaka Rabina godinu dana ranije.

Makron u Jerusalimu učestvuje na Petom svjetskom forumu o Holokaustu, koji se održava danas i sutra.

“Rodno mjesto Djevice Marije”

Crkva Svete Ane je izgrađena u 12. vijeku na mjestu za koje su vitezovi krstaši vjerovali da je rodno mjesto Djevice Marije. Crkva je postala ruina tokom Otomanske vlasti nad Palestinom.

Konačno je vraćena Francuskoj nakon Krimskog rata kao poklon sultana Abdulmedžida I Napoleonu III, u znak zahvalnosti za pomoć u ratu.

(Tanjug)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare