Makron: Francuska pooštrava zakone o incestu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron: Francuska pooštrava zakone o incestu

Francuska će pooštriti zakone o incestu, rekao je danas predsednik Emanuel Makron u seriji tvitova.

Makron se oglasio nakon što je objavljivanje knjige, u kojoj se čuveni francuski politički analitičar optužuje za zlostavljanje pastorka, izazvalo negodovanje širom zemlje.

Francuski predsednik je na svom Tviter nalogu rekao da Francuska treba da prilagodi svoje zakone kako bi bolje zaštitila decu od seksualnog nasilja i zatražio od ministra pravde da predsedava konsultacijama čiji je cilj brzo donošenje zakonodavnih predloga, prenosi Rojters.

„Progonićemo agresore“, rekao je Makron.

Predsednik je rekao da je Francuska već produžila period zastarevanja incesta na 30 godina, računajući od punoletstva žrtve, i da je pooštrila kontrolu nad ljudima koji rade sa decom, ali je rekao da treba učiniti još mnogo toga.

Dodao je da će u okviru rutinskih lekarskih pregleda za decu Francuska uvesti sesije o incestu u osnovnim i srednjim školama kako bi deci pružila priliku da razgovaraju o tom pitanju.

Takođe je rekao da će žrtvama incesta biti dostupna bolja psihološka pomoć, koju će pokrivati socijalno osiguranje.

Poslednjih nedelja stotine ljudi su na društvenim mrežama podelile svoje priče o incestu nakon objavljivanja knjige koja optužujuje francuskog profesora i ustavnog stručnjaka Olivijea Dijamela da je zlostavljao svog posinka.

Knjigu je napisala Dijamelova pastorka Kamij Kušner, inače ćerka bivšeg ministra spoljnih poslova i osnivača NVO Lekari bez granica (MSF) Bernara Kušnera.

B92

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar