Makron evakuisan iz pozorišta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron evakuisan iz pozorišta

Snage sigurnosti Francuske evakuisale su predsjednika zemlje Emanuela Makrona iz teatra “Les Bouffes du Nord” u Parizu zbog napada antivladinih demonstranata.

Veća grupa demonstranata okupila se ispred pozorišta nakon što je na društvenim mrežama objavljena informacija da se predsjednik Makron nalazi u zgradi.

Uzvikujući slogane protiv Macrona demonstranti su pokušali ući u pozorište, a francuska policija evakuirala je predsjednika.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emanuela Malrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plata iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Makronov plan predviđa i izmjene u kriterija zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.

ANADOLIJA

Danas objavljeno

Preminuo Kolin Pauel

M.

Tužilaštvo BiH: Formiran predmet protiv Dodika

M.

Tužilaštvo formiralo predmet protiv Zolaka

M.

Ostavite komentar