Makron, Džonson i Trudo snimljeni kako ismevaju Trampa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron, Džonson i Trudo snimljeni kako ismevaju Trampa

Novi snimak koji je procurio u javnost pokazuje kako čelnici nekih od najvažnijih američkih saveznica ogovaraju i ismejavaju Donalda Trampa.

Snimak je nastao na prijemu u Bakingemskoj palati kod kraljice Elizabete II i njenog naslednika, princa Čarlsa.

Na njemu se mogu videti holandski premijer Mark Rute, kanadski premijer Džastin Trudo, britanski premijer Boris Džonson i francuski predsednik Emanuel Makron, kako stojeći u krugu razgovaraju uz čašicu.

Deo razgovora, koji su uhvatili mikrofoni američke televizije CBS, prilično je zanimljiv.

“A zbog toga si kasnio?” pita Džonson Makrona. Makronov odgovor ne može da se čuje na snimku, ali na to nastavlja Trudo: “Kasnio je zbog njegove konferencije za novinare koja je trajala 40 minuta.”

“O da, da, najavio je…”, kaže dalje Trudo, ali ostatak rečenice je opet nerazumljiv.

Makron je, naime, u utorak posle podne razgovarao s Donaldom Trampom, koji je pre samita oštro napao Makrona zbog njegove ocene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Makron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da “ostaje pri svojim tvrdnjama” o NATO-u kao savezu koji je u stanju “moždane smrti”, što je Tramp nazvao “uvredljivim”.

Ono što Makron potom kaže opet ne može da se razume na snimku jer je bio okrenut leđima.

“Samo se videlo da je njegovoj ekipi vilica pala na pod (u šoku)”, kaže u nastavku razgovora Trudo, po svemu sudeći govoreći o Trampu.

Kao i za prethodni samit NATO-a, Tramp nije poštovao protokol, već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Razgovor evropskih čelnika s kanadskim premijerom slučajno snimljen kamerom kanadske televizije zasigurno neće poboljšati atmosferu danas kada se održava samit vojnopolitičkog saveza u kojem su odnosi zategnuti, pre svega, zbog turske vojne operacije u Siriji, zaključuje Indeks.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar