27. Juna 2019.

Makron: Daću maksimum da se izbegla eskalacija vojnih tenzija između SAD i Irana

Big Portal

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je u Tokiju da će narednih dana “učiniti maksimum” kako bi se izbegla eskalacija “vojnih tenzija” između SAD i Irana.

“Učinićemo sve što je u našoj moći da niko ne učini nešto nepopravljivo”, rekao je Makron drugog dana posete Japanu i dodao da je od suštinskog značaj da “svi akteri smanje napetost”.

Francuski predsednik rekao da će o tome razgovarati na samitu Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20) u Osaki sa američkim kolegom Donaldom Trampom.

Šta se dešava sa Merkelovom? Ponovo drhtala na ceremoniji, odbila vodu VIDEO

Tramp je juče rekao da bi SAD bile u jakoj poziciji u slučaju rata sa Iranom, a eventualni konflikt, koji ne bi uključio kopnene snage, “ne bi dugo trajao”.

Makron je ocenio da treba “zadržati pritisak” na Iran o poštovanju nuklearnog sporazuma iz kojeg su SAD istupile.

Francuski predsednik je rekao da sa SAD deli isti “strateški cilj” a to je da se Iranu onemogući da ima nuklearno oružje.

U Osaki sutra počinje samit lider G 20, koju čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare