Makron Bolsonaru: Ne možemo dozvoliti da sve uništite - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron Bolsonaru: Ne možemo dozvoliti da sve uništite

Ne možemo dozvoliti da sve uništite, poruka je koju je francuski predsjednik Emanuel Makron uputio brazilskom predsjedniku povodom požara koji haraju Amazonijom.

Makron je rekao da je Amazonija, iako većim dijelom brazilsko, i svjetsko pitanje i da su u pitanju pluća planete.

“Poštujemo vaš suverenitet. To je vaša zemlja. Ali prašume Amazonije su pitanje koje se tiče cijele planete. Mi vam možemo pomoći u pošumljavanju. Možemo naći sredstva za vaš ekonomski razvoj koji je u skladu s prirodnom ravnotežom, ali ne možemo vam dozvoliti da sve uništite”, kazao je Makron.

Makron je, govoreći za francusku televiziju poslije samita G7, priznao da Evropa time što uvozi soju iz Brazila, snosi dio krivice za poljoprivredni pritisak na prašume.

“I mi smo dijelom saučesnici”, dodao je Makron, prenio je AP.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro je prethodno odbacio pomoć lidera G7 za borbu protiv požara u Amazoniji, nazivajući to kolonijalističkim činom.

Makron je objavio da se Grupa Sedam saglasila da izdvoji 20 miliona dolara za borbu protiv požara, kao i dugoročnu inicijativu zaštite prašume.

Francuski predsjednik je optužio Bolsonara za požare u Amazoniji i ponovio da laže u vezi sa promjenom svoje politike prema klimatskim promjenama i krčenju šume.

Bolsonaro je potom rekao da su Makronovi “smiješni i nepotrebni napadi na Amazoniju” neprihvatljivi i optužio ga da tretira region “kao da je kolonija”.

TANJUG

Danas objavljeno

Bivšem ministru prosvjete devet godina zatvora

M.

Odlaskom Tegeltije pretresanje pravosuđa?

M.

Šteta od požara na objektima u Šekovićima veća od 200.000 KM

D

Ostavite komentar