Makron ambasadorima: Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Makron ambasadorima: Uključite se u događanja na zapadnom Balkanu

Francuski predsjednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svijetu da se ponovo geografski uključe u događanja na zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primjer Srbiju.

Kako se navodi u govoru koji je u cjelosti objavljen na sajtu Predsjedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile “igraju igru na mjestu Francuske”.

“U protivnom će o zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovde isto i Njemačka ima svojih zamisli, i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše”, kazao je, između ostalog, francuski predsjednik.

Podsjetio je da je u julu posjetio Srbiju.

“Mislim da je posljednja predsjednička posjeta Srbiji bila 2001, to je ludilo. Kad, na primjer, vidim koliko investiramo u oblasti kulture, mnogo manje investiramo u oblasti javnog života, nego o nekim zemljama koje su znatno manje strateške i znatno udaljenije”, rekao je Makron u govoru na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, navedeno je na sajtu Predsjedništva Francuske.

Podsjećajući na posjetu Srbiji, on je istakao da je primijetio da su u tim zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno.

“Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope”, poručio je Makron ambasadorima.

Francuski predsjednik je dan poslije samita G7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u “izbalansiranu silu”, a ne u “silu pridruženu” SAD i Kini.

Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za “odvažnu strategiju” francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije.

“Odgurnuti Rusiju od Evrope, bila bi duboka greška”, poručio je, pored ostalog, Makron.

TANJUG

Danas objavljeno

Invazija paukova u Australiji; Polja prekrivena mrežama

M.

“Situacija u Evropi je eksplozivna”

M.

Ujedinjeno Kraljevstvo pet godina od Bregzita, da li je vredelo

M.

Ostavite komentar