Majstorski posao: Povezao Linux sa uređajem iz 1930. - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Majstorski posao: Povezao Linux sa uređajem iz 1930.

Nije lako, nije praktično, ali je genijalno – Dejv Verdil je uspeo da teleprinter iz tridesetih godina prepravi, iskoristi Linux kao terminal i na njemu ispiše ASCII kod.

Linux terminal je Dejvu tako poslužio da nam još jednom pokaže šta se sve može kada imate vremena, pameti i teleprinter iz tridesetih godina.

Prvo da vidimo šta je teleprinter. To je, kako piše sajt PC Gamer, uređaj koji je bio sledeći korak u evoluciji posle telegrafa. Koristio se za primanje i štampanje poruka “istog trenutka”. Možemo reći da je nekakva preteča SMS-a.

Ovaj teleprinter ima tipke sa slovima, a koristi 5-bitni Bodoov kod, koji se koristio još 1870-ih umesto Morzeovog koda.

Veština Dejva Verdila je, tako, omogućila da vidimo šta se desi kada se jedan ovakav uređaj poveže na Linux terminal. Svakako da radi prilično sporo – čak sporije od matričnih štampača. Takođe, ne može da se koristi ni za programiranje, jer mu fale plus, minus i još neki znaci.

Pred kraj video-snimka, međutim, možete da vidite kako je uspeo da ASCII kod iskoristi za neke prilično zanimljive crteže teleprinterom, poput Spajdermena, Snupija i rakete.

Danas objavljeno

“Ptičica na straži” lovi lažne vijesti

D

Ćirilizator ekstenzija: Program koji jednim klikom pretvara latinicu u ćirilicu

Zeljka

Grindr prodavao podatke korisnika? Prijeti im kazna od 9,6 miliona evra

Zeljka

Ostavite komentar