6. Juna 2022.

Majmunske boginje: Slučajevi izvan Afrike porasli na 780 za tri nedelje

Big Portal

Ukupno 780 slučajeva majmunskih boginja potvrđeno je u zemljama u kojima se ovaj virus obično ne nalazi, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

To je, u grubim brojkama, tri puta više od 257 slučajeva prijavljenih prošle nedelje.

Kažu da su brojevi – za protekle tri nedelje – verovatno manji od realnog stanja, a globalni rizik procenjuju kao “umeren”.

Infekcije su obično blago, ali ovo je prvi put da se virus ovoliko raširio van centralne i zapadne Afrike.

Iz SZO kažu da su slučajevi prijavljeni u 27 zemalja u kojima virus nije “endemski” – što znači da se njegovo prisustvo ne očekuje na tim mestima.

Većina novih slučajeva su u Evropi i Severnoj Americi, kao i manji broj u Meksiku, Argentini, Maroku, Ujedinjenim arapskim emiratima.

Najviše slučajeva ima u Velikoj Britaniji – 207, u Španiji – 156, kao i u Portugalu – 138.

U poslednjem izveštaju, SZO navodi da neke zemlje prijavljuju da slučajeva bez utvrđenog pređašnjeg kontakta sa potvrđenim slučajem, što znači da je teže ispratiti lanac prenosa.

“Veoma je verovatno da će uskoro i druge države prepoznati slučajeve i da će se virus i dalje širiti”, dodaju.

Rizik po zdravlje ljudi trenutno procenjuju kao “nizak”, ali bi rizik po javno zdravlje “mogao da se poveća” ako se virus proširi u zemljama gde ga inače nema, kažu.

Do sada nisu prijavljeni smrtni slučajevi, koji su posledica trenutnog izbijanja virusa.

Iz SZO kažu da većina, ali ne i svi, prijavljeni slučajevi sada imaju veze sa muškarcima koji su imali seks sa muškarcima. Nema dokaza da se majmunske boginje prenose seksualnim putem, već se prenose putem bliskog kontakta.

Iz svetskog zdravstvenog tela dodaju da mnogi slučajevi ne prikazuju tipičnu kliničku sliku majmunskih boginja, dok neki opisuju da se čirevi pojave pre simptoma kao što je groznica.

Većina slučajeva virusa se samo od sebe zaleči u roku od nekoliko nedelja.

Simptomi su groznica, glavobolja, oticanja, bol u leđima, bol u mišićima, kao i osip koji ima nekoliko faza.

Ipak, majmunske boginje imaju i teži oblik, i bile su uzrok smrtnih slučajeva u zapadnoj Africi u prošlosti.Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare