Majkrosoft ušao u klub najelitnijih - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Majkrosoft ušao u klub najelitnijih

Kompanija Majkrosoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrednost prelazi dva biliona dolara.

Ovaj tehnološki gigant je, posle Epla, tek druga američka kompanija kojom se na berzi, i koja je dostigla tu vrednost, izveštava CNN.

Saudijski naftaš Aramko, koja je debitovao na berzi 2019. godine, takođe je ranije premašio ovu granicu, ali je juče njena tržišna kapitalizacija iznosila 1,88 biliona dolara.

Majkrosoft je dostigao tržišnu vrednost od preko 2,0 biliona dolara tokom jučerašnjeg trgovanja na Vol Stritu, a trgovački dan je zaključio sa iznosom od samo 300 miliona dilara izpod tog nivoa.

Cena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolara. Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od 2,0 biliona dolara ostvarila posle više od dve godine nakon što je njena tržišna vrednost prvi put prešla granicu od bilion dolara.

Ovakvom usponu je doprineo i kovid 19, jer su ljudi toksom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući na kompjuterima, što je podiglo potražnju za Majkrosoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku.

Akcije Majkrosofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mere ograničenja počele da stupaju na snagu u Sjedinjenim Državama, navodi CNN.

Danas objavljeno

Huawei nagoveštava Enjoy 20e, sa 6.3-inčnim ekranom i 5000mAh baterijom

Zeljka

AirPods 3, HomePod mini u boji i glasovni Apple Music

Zeljka

Apple predstavio nove MacBook Pro laptopove od 14 i 16 inča, zajedno sa novim čipovima

Zeljka

Ostavite komentar