Majkrosoft novi vlasnik TikToka od septembra? - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Majkrosoft novi vlasnik TikToka od septembra?

Američki IT div Majkrosoft potvrdio je da vodi pregovore s kineskom tehnološkom kompanijom BajtDens o preuzimanju njihove aplikacije za objavljivanje kratkih video klipova TikTok u SAD-u.

U saopštenju objavljenom u nedjelju, Majkrosoft je naveo da će nastaviti da sarađuje s vladom SAD po ovom pitanju i da namjerava da zaključi pregovore do 15. septembra, prenosi CNBC.

Ako ovaj posao završi po planu, Majkrosoft će time istovremeno razriješiti polemike koje se od nedavno vode u Vašingtonu vezano za aktivnost TikToka i ojačaće svoju poziciju u potrošačkoj tehnologiji, ocjenjuje američka televizija.

Ovo saopštenje je uslijedilo dva dana nakon što su svjetski mediji izvjestili da je Majkrosoft zainteresovan za kupovinu aplikacije, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp se oglasio ubrzo poslije tih izvještaja izjavom da se protivi ideji da Majkrosoft kupi TikTok i da će preduzeti korake za zabranu te aplikacije u zemlji.

Dvije kompanije pregovaraju o tome da Majkrosoft kupi TikTok u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu, uz mogućnost da američka kompanija ponudi i drugim investitorima u SAD da se uključe u akviziciju, napominje se u saopštenju.

Dodaje se da glavni izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela o tome razgovara i sa Trampom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je ranije u nedelju za Foks Njuz da TikTok i još jedna popularna kineska aplikacija, ViČet, u vlasništvu Tencenta, dostavljaju podatke objavljene na tim mrežama direktno Komunističkoj partiji Kine.

Portparol TikToka je to demantovao u izjavi za CNBC, navodeći da se podaci njihovim američkim korisnicima čuvaju u Sjedinjenim Državama.

Iz Majkrosofta su poručili da će obezbijediti da podaci o korisnicima TikToka u SAD budu pohranjivani isključivo u zemlji i da će podaci koji su čuvani negdje drugde u svijetu biti izbrisani nakon preuzimanja.

Majkrosoft u saopštenju nije otkrio uslove potencijalnog ugovora sa Bajt Densom.

Danas objavljeno

Predstavljen Poco X3, sa većom baterijom i bez NFC podrške

D

Android 11 za TV se fokusira na multimediju i sigurnosne funkcije

D

Novo otkriće: Da li je neobično svjetlo krivo za potonuće “Titanika”

D

Ostavite komentar