Majkama iz Novog Travnika i Žepča u bolnici zamjenili bebe - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Majkama iz Novog Travnika i Žepča u bolnici zamjenili bebe

U bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj nepažnjom medicinskih sestara zamijenjena su novorođenčad. Ovo, u najmanju ruku, traumatično iskustvo doživjele su majke iz Novog Travnika i Žepča, koje su se u bolnici u Novoj Biloj porodile istog dana.

Sve se odigralo još prije dva mjeseca, ali je preksinoć u redakciju Avaza stigao anonimni dopis, u kojem se tvrdi da su medicinske sestre prilikom kupanja beba zamijenile narukvice beba, zbog čega je došlo do zamjene.

Kako su bebe rođene istog dana, majke su ležale u istoj sobi. Istog dana su dobile i otpusno pismo.

Prema navodima iz dopisa, jedna od majki prije odlaska iz bolnice primijetila je da je beba koja joj je vraćena s kupanja, drugačija, odnosno imala je mnogo više kose nego dan prije.

– Medicinske sestre rekle su joj da griješi i poslale je kući uz otpusnicu doktora. Greška je otkrivena sasvim slučajno kad je, nakon nekoliko dana, beba dovedena na redovnu kontrolu. Doktor je primijetio da se kilaža bebe ne poklapa s trenutnim stanjem i onim što piše na otpusnom listu, jer je nemoguće da beba tako mnogo poraste za nekoliko dana – opisuje se u pismu koje je upućeno Avazu.

Nakon što je doktor zatražio da se detaljno provjeri o čemu se tačno radi, majkama je saopšteno da bebe nemaju istu kilažu i visinu kao na otpusnom pismu.

Ružno iskustvo
Tragom ove informacije, kontaktirana je bolnicu u Novoj Biloj. Šefica Pedijatrijskog odjela, dr. Andrijana Kovač nije bila raspoložena za medije pa je odmah spustila slušalicu. No, direktor bolnice, dr. Velimir Veljan potvrdio je da se traumatični slučaj dogodio, s tim što on tvrdi da zamjena nije trajala “nekoliko dana”, kako piše u anonimnom dopisu, nego mnogo kraće.

– Zamjena je trajala svega sat, a ne nekoliko dana. Tačno je da se to desilo, bebe su rođene na isti dan, a istog dana su bile spremne za otpust. Sestra je greškom zamijenila narukvicu. Kad su žene otišle, skontali smo grašku i pozvali smo ih – tvrdi dr. Veljan.

Dodaje kako su roditelji bili u šoku, ali da je ipak riječ o “ružnom iskustvu”.

Kažnjene medicinske sestre
Glavna sestra je kažnjena i smijenjena je s te pozicije.

– Premještena je na drugi odjel. Provedena je procedura, a sestre koje su radile su, takođe, premještene – rekao je dr. Veljan.

(Avaz)

Danas objavljeno

Nema mogućnosti da Srpska prihvati indirektni izbor

M.

Učestvovat ćemo u radu ako bude donesen zakon o zabrani nazivanja entiteta genocidnim

M.

Srpska bilježi nepovoljnu epidemiološku situaciju

M.

Ostavite komentar