10. Septembra 2021.

Majka Nikole Tesle: Žena velikog srca s mozgom genijalke

Big Portal

Georgina Đuka Tesla, majka Nikole Tesle, rođena je u Tomingaju, u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Nikole Mandića i Sofije Mandić (rođene Budisavljević), iz mesta Gračac u Lici. Unuka je prote Tome Budisavljevića.

Georgina je kao veoma mlada morala da preuzme brigu o staranju šestoro braće i sestara, jer im je majka umrla vrlo rano. To je sprečilo ovu izvanrednu ženu da uči školu i da svoj dar razvije u većoj meri. O njoj je Tesla govorio uvek sa naročitim ushićenjem i smatrao je da je svoj pronalazački dar nasledio od nje, kao i fantastičnu moć pamćenja. Bila je u stanju da pravi i istražuje razne sprave u domaćinstvu, a u celoj okolini je bila čuvena zbog svojih ručnih radova. Iako nije umela da čita zanimala se za poeziju i znala je napamet mnoge srpske narodne pesme i odlomke iz Njegoševog „Gorskog vijenca“. Govorilo se da je prava Samarićanka, jer je uvek imala potrebu da pomaže bolesnima i nemoćnima.

Po majčinoj liniji je Georgina bila potomak Budisavljevića, porodice koja je u 18. i 19. veku imala dva člana koji su od austrijskih careva dobili plemstvo na osnovu vojnih zasluga. Iz tog razloga su Budisavljevići u Lici uživali veliki ugled.

Đuka je bila stub dom
a. Svaki kutak je držala pod konac, pravila je alatke, tkala, vezla. Mnogo pažnje je posvećivala vaspitanju dece, učila ih da budu dobri ljudi i milostivi prema bližnjima.

Iz iste šire porodice Budisavljević, iz koje je poticala Georginina majka Sofija je i Jovanka Budisavljević (udata Broz), poslednja žena Josipa Broza Tita. Njihov zajednički predak je Tošo, pradeda prote Tome Budisavljevića koji je 1811. godine dobio Orden Legije časti od Napoleona.

Jovanka Broz svojevremeno je govorila o Tomi Budisavljeviću i svojim rodbinskim vezama sa Nikolom Teslom:


“Tesla je moj rođak po njegovoj babi po majci. Baba Teslina zvala se Sofija Budisavljević i ona je srodnica mog oca. Rođena je u kući u kojoj sam se ja rodila u selu Pećanima, u Lici. Ona se udala za protu Mandića. To je deda Teslin. Sofija je rodila Teslinu majku koja se zvala Đuka. I po toj Teslinoj majci i babi, Tesla je moj srodnik. Moja porodica je održavala stalno te veze rodbinske s Teslinim ocem, Milutinom Teslom. On je bio sveštenik u selu Smiljanu u Lici, kod Gospića. Moj otac je još kao mladić otišao u Ameriku. Nije ga beda oterala, nego su njegovi stričevi bili tamo. Moj otac se u Americi često viđao sa Teslom i o tome nam je pričao”.

Foto: Profimedia

Tokom boravka u Parizu Nikola Tesla je dobio vest da mu je majka teško bolesna. Zbog toga je prekinuo zakazana predavanja i odmah krenuo u Gospić. Georgina je umrla 4. aprila 1892. u 71. godini života.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare