Majami: Najmanje 99 nestalih u ruševinama zgrade; Angažovano na stotine spasilaca i vatrogasaca - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Majami: Najmanje 99 nestalih u ruševinama zgrade; Angažovano na stotine spasilaca i vatrogasaca

Najmanje 99 osoba još se vode kao nestale posle delimičnog urušavanja zgrade u Surfsajdu kod Majami Biča, u američkoj državi Floridi, saopštila je policija.

Načelnik vatrogasne službe Džimi Patronis rekao je za CNN da su taktičke jedinice, koje rade na spašavanju, čule zvuke ispod ruševina i da su odlučni da dospeju do zatrpanih stanara. Stotine vatrogasaca i spasilaca pretražuje ruševine višespratnice.

Prema ranijim informacijama, spaseno je 35 ljudi, a jedna je nastradala.

Na snimku lokalne stanice WPLG vidi se kako spasilački tim izvlači jednog dečaka iz ruševina, a vatrogasci spasavaju stanovnike koji su bili na terasama.

Angažovano je na stotine spasilaca i vatrogasaca.

Komesar okruga Majami-Dejd Sali Hejman rekla je za kablovsku mrežu CNN da se još ne zna gde se nalazi 51 osoba, za koje se veruje da su stanari srušene zgrade. Naglasila je međutim da još nije poznato da li je neko od njih bio u zgradi kada se srušila.

Gradonačelnik Surfsajda Čarls Barket upozorio je da će broj žrtava verovatno rasti, navodeći da mu je menadžer rekao da je deo zgrade koji se srušio bio pun stanara u vreme incidenta.

“Zgrada je bukvalno sravnjena sa zemljom. To je tragično, zato što možda nećemo biti uspešni u pronalaženju preživelih”, rekao je Barket.?

Lokalni zvaničnici saopštili su da je pogođena polovina od oko 130 stanova u zgradi koja je sagrađena 1981. godine.

Guverner Floride Ron Desantis rekao je posle sastanka sa lokalnim zvaničnicima da je moguće da će u ruševinama biti pronađeno još žrtava.

“Nadamo se najboljem kada je reč o spasilačkoj operaciji, ali se spremamo za loše vesti imajući u vidu obim razaranja”, rekao je Desantis.

Na krovu zgrade u toku su bili građevinski radovi, ali je Burket rekao da ne vidi kako bi to moglo da izazove rušenje višespratnice. Vlasti još nisu saopštile šta bi mogao da bude uzrok.

Beri Koen i njegova supruga su spaseni iz zgrade.

“Prvo je zvučalo kao udar groma. Zatim se to nastavilo najmanje 15 do 30 sekundi”, opisao je Koen, bivši zamenik gradonačelnika Surfsajda.

Policija okruga Majami-Dejd preuzela je istragu urušavanja višespratnice, a više od 80 vatrogasnih i spasilačkih jedinica je na terenu.

Na video snimku očevidaca, koji je objavila agencija Rojters, vidi se kako se građani okupljaju preko puta ruševina urušene zgrade.

“Ova cela zgrada je potpuno nestala”, čuje se glas jedne osobe.

Danas objavljeno

Stranci traže analizu teksta izmjene Izbornog zakona

M.

Ministar traži suspenziju policajca koji je udarao radnika na parkingu u Sarajevu

M.

Predmet “Dženan Memić”: Svjedoci govorili o snimcima s kuće Šerifa Konjevića

M.

Ostavite komentar