1. Aprila 2019.

Magi, zvijezda koja vječno traje

Big Portal

Margita Stefanović rođena je 1. aprila 1959. godine. Bila je velika umjetnica, divna ličnost, izuzetno talentovana, harizmatična, inteligentna, prelijepa… Svako ko ju je znao će vam to potvrditi. Pa zašto onda na dan njenog rođenja svi govore o njenoj tragičnoj smrti, kao da će nam to pokazati ko je ona “zaista” bila?

Članica kultnog sastava “EKV” preminula je 2002. na Infektivnoj klinici u Beogradu. Imala je tada 43 godine.

Ćerka beogradskog pozorišnog i televizijskog reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija bila je vrstan muzičar i to se primjećivalo od najranijeg uzrasta.

Margita koja je završila Osnovnu školu “Oslobodioci Beograda“ i VIII beogradsku gimnaziju, matematički smjer, pohađala je Nižu i Srednju muzičku školu, instrumentalni odsjek.

Bila je izvanredan đak koji je sa 11 godina imao priliku da na poziv čuvenog ruskog profesora Timakina nastavi školovanje u Moskvi.

Njen godinu dana stariji drug Ivo Pogorelić otišao je za Rusiju, Margita je po želji roditelja ostala u Beogradu. Preskače šesti razred Niže i upisuje Srednju muzičku školu, a zatim Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Kao studentkinja osvojila je treću nagradu na konkursu u Japanu. Njena tema bila je uređenje crnogorskog sela Reževići. Margita je bila odličan studentkinja, diplomirala je sa temom alternativnog projektovanja kod istaknutog profesora Milana Lojanice.

Međutim, talentovana klasična pijanistkinja okrenula se muzici. Istorija roka kaže da se prvog maja 1982. u sali bioskopa Topčiderska zvijezda srela sa frontmenom “Katarine II” Milanom Mladenovićem kojeg je impresionirala muzičkim umijećem.

Priča o “prokletstvu Ekatarine velike” već godinama svoju potvrdu nalazi u tužnoj sudbini Margite Stefanović Magi, klavijaturistkinje kultnog benda. Čak i oni koji nikad nisu slušali EKV, čitali su o “crnoj princezi jugoslovenskog rokenrola”, koja je mogla da dostigne zvijezde, ali je završila na dnu. Njeni prijatelji i “prijatelji” javljaju se da ispričaju kako su zaista izgledali njeni posljednji dani, pišu knjige, suprotstavljaju informacije o tome gdje je skončala, ko je bio uz nju, šta piše u ljekarskom izvještaju… A Magin lik sa starih fotografija i omota danas kultnih ploča sve više blijedi pod glasinama o njenoj strašnoj, ponižavajućoj, mučnoj smrti u paklu droge.

Nije Magi to zaslužila.

Možda je griješila. Nije se najbolje nosila sa stvarnošću. Poklekla je. Ali njena smrt je samo njena.

Margita je pisala i tekstove za „Zaboravi ovaj grad“, „Olovne godine“,„Sedam dana“… Obojila je i sve druge pjesme EKV-a i nastupe – sve do posljednjeg, zabilježenog na “izgubljenom” snimku Milana i Magi (“Krug”, Mascom). Bez njene muzike, energije, njenog senzibiliteta, njenih prstiju… To ne bi bilo to.

https://youtu.be/lD9bNsCArds?list=PLgMHngIyhj3a0gdXoJ3HjjYUsJmv1ODQr

“Žao mi je što ne živimo u nekoj drugačijoj, zdravijoj zemlji, što svi zajedno nismo malo zdraviji, realniji, prezimeniji pa da neke stvari drugačije funkcionišu, da se drugačije definišu. Onda bismo drugačije razmišljali zašto je odnos prema “Ekatarini” bio kakav je bio ili zašto se mediji prema nama tako odnose, je li sve to pravo i pošteno” – rekla je Magi za NIN 1989. godine.

Nažalost, i dalje živimo u zemlji u kojoj vladaju neka pogrešna pravila, neke pogrešne vrijednosti. Ali, kad sljedeći put neko pokuša da vam objasni ko je zapravo bila Magi – samo klimnite glavom i prekinite ga. Vi znate ko je bila Magi.

Izvor: Noizz.rs/Zena blic

EKV Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

 

 

 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare