Da bi ste pokrenuli magiju, prije pravljenja ovih ukusnih kolačića neophodno je da pripremite šećernu bundevu, ali ne brinite, to nije ništa teško.
Jednostavno je ubacite cijelu u rernu i pustite da toplota učini svoje. Izvadite sjemenke, odvojite koru od mesa i usitnite. I to je to, spremni ste da pravite ove ukusne kolače.
Sastojci:
- 1 cijela (oko kilogram i po) šećerna bundeva
- 2 jajeta
- 2 šolje granuliranog šećera
- 1/2 šolje rastopljenog putera
- 1/2 šolje mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika cimeta
Posip:
- 2/3 šolje šećera
- 1 kašika cimeta
Priprema:
Pecite šećernu bundevu na velikom plehu za pečenje na 250 stepeni dok ne omekša, oko 45 do 60 minuta.
Ohladite 15 minuta.
Otvorite bundevu, izvaditi meso iz kore, bacite sjemenke i izgnječite je.
Prebacite oko jednu i po šolju bundeve u veliku posudu, a ostalo iskoristite za nešto drugo.
Umutite jaja, šećer, puter, mlijeko i vanilin šećer. Umiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet.
Podijelite smesu u plehu za mafine obložene sa papirnim ulošcima.
Pomiješajte dodatni šećer i cimet i pospite po vrhu.
Pecite mafine na 180 stepeni C dok čačkalica umetnuta u centar kolača ne izađe čista, što je oko 22 minuta.
Ohladite u plehu pet minuta prije služenja.
Izvor: Nezavisne