"Mafija, mafija", "ubice, ubice": Ubistvo novinarke "probudilo" Maltu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mafija, mafija”, “ubice, ubice”: Ubistvo novinarke “probudilo” Maltu

Na kraju je pritisak prevagnuo: premijer Malte Džozef Muskat najavio je ostavku za januar.

Biznismen Jorgen Feneč, protiv koga je podigunta optužnica za ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicija, optužuje vladu, piše Dojče vele.

“Mafija, mafija” i “ubice, ubice” danima skandiraju besni građani na Malti. I u nedelju su hiljade njih ponovo izašli na ulice prestonice Lavalete.

Radi se o ubistvu Dafne Karuane Galicije koje se desilo pre dve godine, ubistvu novinarke koja je otkrilla korupciju vlade. A radi se i o raspadanju demokratskih institucija na Malti: čitav niz skandala potresa zemlju i podseća na pohlepu i surovost kakve viđamo u mafijaškim filmovima.

Počinje rasvetljavanje zločina
Pravosuđe na Malti delovalo je neočekivano i u neobično vreme: u subotu uveče u 19 sati naoružani policajci su do suda sproveli biznismena Jorgena Feneča, koji je dan ranije bio na slobodi. Ispred vrata suda čekala je štampa, a unutra su sedeli rođaci ubijene novinarke: stariji roditelji, muž i sinovi.

Čuli su optužnicu koja je jednog od nabogatijih ljudi ostrvske države optužila za podsticanje na ubistvo i krivična dela. I čuli su ga kako izgovara da je nevin.

Dafnina sestra, Korine Vela, novinarima je jasno rekla da pravo rasvetljavanje slučaja tek sada počinje: “Ono što sada očekujemo je istraga protiv premijera Džosefa Muskata i šefa njegovog kabineta Kita Šembrija zbog njihove povezanosti sa ubistvom.”

Tokom ove haotične nedelje na Malti, gde su se svakodnevno pojavljivali novi detalji o okolnostima ubistva, postalo je jasno: Tragovi direktno vode ka najužem okruženju šefa vlade. Muskat je znao za ulogu Feneča u slučaju ubistva novinarke više od godinu dana, jer je njegova tajna služba prisluškivala biznismena, a Muskat je čitao zapisnike.

Ali, zašto premijer nije učinio ništa?

Kofer pun para na aerodormu je pokrenuo stvar sa mrtve tačke
Krajem novembra, policijski pas na aerodromu pronašao je više od 200.000 evra u prtljagu taksiste Melvina Teuma.

On je uhapšen zbog navodnog pranja novca, a vlastima je ponudio da se nagode, jer – zna sve o ubistvu novinarke od pre dve godine. U zamenu za pomilovanje, priznao je saučesništvo u ubistvu i priznao da je angažovao ubice.

I – reako je da je Jorgen Feneč naručio ubistvo.

A tog vlasnika kazina i hotela, jednog od najbogatijih oligarha na Malti, obalska straža je uhapsila prilikom pokušaja bekstva, na njegovoj jahti.

Od tada se njegovi advokati bore svim mogućim trikovima kako bi dokazali da nije kriv Feneč, već članovi vlade.

Dvojica ministara i šef kabineta, Muskatova desna ruka i najmoćniji čovek iz pozadine, dali su ostavke odmah nakon Fenečovog hapšenja.

U međuvremenu je počeo da svedoči jedan od trojice sitnih kriminalaca koji već dve godine u istražnom zatvoru čekaju na suđenje.

Tako su na videlo izašli grpzni detalji ubistva: Isprva su pokušali da upucaju novinarku kroz prozor njene radne sobe.

Kad to nije uspelo, odlučili su se za bombu koja navodno potiče od sicilijanske mafije. On je takođe ispričao kako su postavili bombu u automobil Dafne Karuane Galicije, kao i da su ubice dobile 150.000 evra.

Apolitična Malta se probudila
U međuvremenu, na Malti koja je bila prilčno apolitična, nastao je protestni pokret.

Ljuti građani su uvereni da je u ubistvo novinarke umešan najuži krug vlade: Vlade koja je od otvorila ostrvo za poslovanje sumnjivim ruskim i bliskoistočnim investitorima, prodajući im pasoše EU, omogućavajući utaju poreza i pranje novca.

Evropska centralna banka je sada otvorila istragu protiv Banke Valete, a prošle zime je lišena dozvole za poslovanje sumnjiva Pilatus banka.

Ali ne radi se samo o tome. Demonstranti ne žele da žive u državi čije su institucije totalno potkopane korupcijom. Ni sudstvo ni policija nisu nezavisni, navode tri starije dama koje su izašle na jedan od noćnih protesta.

„Našu zemlju je uništila ova grupa kriminalaca. Tako morate nazvati one koji su članovi vlade.” A jedna žena pored nje kaže: „Moraju da plate za svoje postupke, ne mogu da pobegnu, mi želimo pravdu.”

Ali šta se moglo očekivati, kada premijer sam imenuje najvažnije državne službenike – od najviših sudija do šefa policije.

Protest i poziv na čišćenje Malte od kriminlala je stvar svih generacija: „Ono što smo ovde videli poslednjih godina je vrsta fuzije vlade i biznisa. Ali, mislim da možemo doneti promene”, objašnjava Raisa na drugim demonstracijama, ovog puta mladih aktivistia.

Malta je gusarski zaliv
Manuel Dela, neumorni aktivista od ubistva novinarke i jedan od vođa protesta, traži da Muskat odmah podnese ostavku: „Mora da ode jer stoji na putu pravdi. A pravosuđe mora da istraži sve koji su umešani, uključujući i samog premijera.”

Svet je Maltu smatrao uglednom demokratijom, ali je ostrvo postalo „gusarski zaliv” u kojem su korupcija i kriminal postali uobičajena pojava u političkoj i poslovnoj eliti.

Ovog ponedeljka delegacija Evropskog parlamenta dolazi na Maltu kako bi se informisala o istrazi i stanju policije i pravosuđa. Oni su već bili tamo posle ubistva novinarke, ali nisu ništa postigli. U međuvremenu, parlament EU ima ozbiljne sumnje u vladavinu prava u ostrvskoj državi.

To je opet jedan od slučajeva kada Evropska unija prekasno reaguje na razvoj događaja koji su se dogodili pred očima svih.

B92

Danas objavljeno

Vučić: Žiofre ponovio stav Brisela o uvođenju sankcija Rusiji

M.

Evropi prijeti blekaut?

M.

“Nepristojna ponuda” za ruskog ambasadora; Moskva bijesna

M.

Ostavite komentar