1. Maja 2019.

Maduro: Propao pokušaj državnog udara, biće kažnjenih

Big Portal

Iako je napustio prestonicu i sada se nalazi na nepoznatoj lokaciji – opozicioni lider Huan Gvaido poziva pristalice da zajedno nastave svrgavanje Madura o da izađu na ulice.

Istovremeno, Gvaidov najbliži saradnik i politički mentor Leopoldo Lopez okrenuo mu je leđa.

Iz ambasade Čilea u Karakasu prebacio se u ambasadu Španije gde je nezvanično zatražio azil.

Predsednik Maduro je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao “malu grupu” čiji plan je propao.

Sedeći pored vojnih komandanata, Maduro je rekao da bi osujetio pokušaj državnog udara podržan od strane “američkog imperijalizma”.

Istakao je da događaji od utorka neće proći nekažnjeno.

“Tužioci će podići optužnice za ozbiljne zločine koji su počinjeni protiv ustava, vladavine prava i prava na mir”, naveo je Maduro u govoru.

Uverava građane da mu je vojska i dalje verna. Usledio je i odgovor vojske Gvaidu.

“Svi vojni komandanti verni su narodu, Ustavu i Partiji. Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da se osigura mir. Svako ko nasilno dođe do predsedničke palate, nasilno će biti i poražen. Opozicioni lider Huan Gvaido je odgovoran za svaku eventualnu smrt na ulicama. Protivnici vlade žele krvoproliće. Pobedićemo”, rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino.

U međuvremenu, Gvaido je ponovio pozive građanima Venecuele da izađu na ulice da bi dovršili ono što je on nazvao “poslednjom fazom” njegovih napora da svrgne Madura.

Američki zvaničnci tvrde da je Maduro bio spreman da ode u Kubu da bi izbegao hapšenje. Takođe, SAD tvrde da su tri značajne figure Madurove vlasti pristale na to da Maduro mora da ode, ali da su odustali.

Situacija u Venecueli je uzavrela nakon što je juče Gvaido pozvao ispred vojne baze u Karakasu na proteste i podršku snaga bezbednosti, uputivši direktan izazov predsedniku Nikolasu Maduru.

UN pozivaju obe strane da se uzdrže od nasilja. Amerika i Kolumbija podržale su Gvaida i pozvale vojsku da pređe na stranu opozicije. Španija i Velika Britanija protive se državnom udaru. Kuba, Bolivija Rusija optužuju opoziciju Venecuele za nasilje. Moskva ponavlja da predsednika može da izabere samo narod.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare