Madrid planira urbanu šumu za smanjenje temperature i poboljšanje vazduha - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Madrid planira urbanu šumu za smanjenje temperature i poboljšanje vazduha

Gradovi stvaraju oko tri četvrtine svjetskih emisija staklenika i zauzimaju oko dvije trećine globalnog snabdjevanja energijom.

Sada se više nego ikad od gradova traži da se pozabave, svojim uticajem na svijet. Srećom, Madrid ima plan da smanji emisiju, a da grad učini zelenijim sa ogromnom urbanom šumom.

urbana šuma madrid
Foto: mymodernmet.com

Definisan kao “zeleni zid”, Bosque Metropolitano (poznat i kao madridska urbana šuma) pomoći će u borbi protiv klimatskih promjena. „Ono što želimo učiniti je poboljšati kvalitet zraka u cijelom gradu, boriti se protiv efekta toplotnog ostrva, koji se događa unutar grada, apsorbovati emisije staklenika koje stvara grad i povezati sve postojeće šumske mase, koje već postoje u cijelom gradu ”, objašnjava Mariano Fuentes, madridski savjetnik za okolinu i urbani razvoj.

Projekat će uključivati ​​pola miliona stabala rasprostranjenih po obodu grada, koji se proteže 46 milja. Ova nova šuma uključivaće stabla bukve, crnog bora i hrasta, koji su pažljivo odabrani kao autohtone vrste u regiji. Odabir biljaka bio je važno razmatranje, kako bi se osiguralo da će novi zeleni prostor više djelovati kao šuma, nego kao park. „To nije park”, tvrdi Daniel González, arhitekta i savjetnik gradskog vijeća. “Budući da su zahtjevi bili da se koristi vrlo mala količina vode, da bude zasađeno autohtono drveće … i tražiće se drugi načini održavanja. Jer na kraju krajeva, ovako veliku infrastrukturu treba očuvati uz minimalne napore, kako bi vremenom mogla biti održiva.”

Urbana šuma dio je integrisanog sistema novih održivih mjera u gradu, uključujući nove “ekološke koridore” širom Madrida. To uključuje davanje prednosti biciklizmu i javnom prevozu u odnosu na promet vlastitim vozilima, ulaganje u zelenije izvore energije i slično.

Izvor: mymodernmet.com

Danas objavljeno

Kako su čvarci postali luksuz

Zeljka

Bob Dilan usred skandala zbog potpisivanja knjiga

Zeljka

NASA objavila nove slike Meseca izbliza; Da li ste ga ovako zamišljali?

Zeljka

Ostavite komentar