Madonnina životna priča: Od kraljice popa do plastične lutke - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Madonnina životna priča: Od kraljice popa do plastične lutke

Madonna je zasigurno jedna od najpoznatijih umjetnica 20. stoljeća.

Žena koja je intrigirala javnost od svog prvog pojavljivanja dobila je titulu kraljice pop muzike. Potpuno svoja i drugačija postala je uzor mladima, a njena popularnost ne jenjava ni danas.

Rođena je 1958. godine u katoličkoj porodici kao treće od šestero djece. Njen otac Sylvio, poznat kao Tony, bio je dizajnerski inžinjer, a majka  Louise Ciccone je bila francusko-kanadskog porijekla. Umrla je od raka dojke kada je Madonna imala samo pet godina. Nakon toga Madonna se s ocem i porodicom seli u grad Pontiac, gdje se otac ženi drugi put. Prilagođavanje maćehi za Madonnu je bio velik izazov, te je kao najstarija kćerka brojne obaveze porodice preuzela na sebe. Zbog toga se njen odnos s ocem promijenio, te je Madonna odlučila da ne želi više živjeti s njim.

Još kao tinejdžerka pokazala je afinitet prema umjetnosti, te se okušala kao glumica, međutim, muzika i ples su bili njena najveća ljubav. Rano je završila srednju školu i dobila je plesnu stipendiju na Univerzitetu Michigan. Studirala je dvije godine, međutim, njen nemirni duh je nije mogao održati na jednom mjestu. Tako se Madonna, 1978. godine, sa samo 37 dolara u džepu, seli u New York i počinje svoj turbulentni samostalni život.

Žvot je nije mazio

Kada je stigla u New York, Madonna je živjela u siromašnom predgrađu prepunom mafije, prostitucije i narkotika. Kako bi preživjela, radila je kao konobarica. Nikada nije potpuno odustala od plesa, te je ponovo počela graditi svoju karijeru. Međutim, kako je sudbina nije mazila, tih godina je Madonna doživjela najveću traumu. Dvojica muškaraca sačekala su je nakon plesne probe i silovali je, držeći joj nož pod grlom.

Početkom 1985., otišla je na svoju prvu koncertnu turneju, koja je bila toliko uspješna da se morala prebaciti na veće lokacije, kako bi zadovoljila potražnju za ulaznicama. Madonnino pojavljivanje u filmu „Desperately Seeking Susan“, 1985., dovelo je do još jednog popularnog singla i spota, “In the Groove”.

Sve veća popularnost i brak

Madonninom zvjezdanom statusu doprinijele su i filmske uloge. Da je svestrana i iznimno talentirana, Madonna je dodatno potvrdila 1996., kada je za ulogu Evite u istoimenom filmu bila nominirana za Zlatni globus. Godine 1995., Madonna je upoznala Seana Penna na snimanju filma “Material Girl”. Penn je bio u posjeti svojoj bivšoj asistentici Meegan Lee Ochs, koja je u to vrijeme radila na setu za muzički spot. Kako legenda kaže, Penn je prvi put ugledao Madonnu, odjevenu u haljinu koju je Marilyn Monroe proslavila u filmu “Gospoda preferiraju plavuše”. Bila je to ljubav na prvi pogled, te su se vjenčali samo pola godine nakon toga. Njihovu ljubavnu priču popratili su svi svjetski mediji, ali brak nije dugo trajao. Izdavanje Madonninog albuma „Like A Prayer“ (1989.) došlo je u isto vrijeme kada se raspao njen brak. Nakon njega Madonna pada u emotivnu krizu koja je u umjetničkom smislu stvorila naglašenu seksualnost, koja je opet rezultirala objavljivanjem knjige “Seks”. Ova knjiga je izazvala brojne kontroverze, ali Madonna se ne kaje jer je svaki njen postupak dio umjetničkog izraza, svidjelo se to nekome ili ne.

Skandali

Pop kraljica je oduvijek željela biti drugačija. Stoga nije marila za pravila. Njen prvi skandal je došao sa spotom za pjesmu „Like a Prayer“ u kojem se Madonna ispovijeda svešteniku, a zatim se s njime sugestivno ponaša. To je izazvalo gnjev Katoličke crkve. Podigla se velika medijska prašina, a Madonni je to išlo samo u korist. Prodala je nezapamćen broj albuma. Čak je i papa Ivan Pavao II zamolio vjernike diljem svijeta da ne idu na njene koncerte zbog blasfemije. Nakon toga postali su slavni njeni toples momenti na koncertima, seksualne aluzije u spotovima, razbijanje predrasuda i mnogi drugi skandali. Madonna je priznala da je seks imao jako veliku ulogu u promoviranju njene karijere te da je mnogo puta spavala s muškarcima samo zbog poslovnog uspjeha.

Majčinstvo i ljubavni život

U trideset osmoj godini Madonna prvi put postaje majka i njen život poprima drugu dimenziju te joj se prioriteti naglo okreću, što je dovelo do umjerenijeg umjetničkog izražavanja prihvatljivijeg za širi krug publike. Kćerku Lourdes Leon rodila je 1996., čiji je biološki otac Carlos Leon, koji je u to vrijeme bio Madonnin lični trener. Pop kraljica se udala za britanskog režisera Guya Ritchiea 2000. godine i rodila sina Rocca Johna Ritchiea iste godine. Par se razveo 2008. nakon njegovih brojnih nevjera. Nakon propalog drugog braka, Madonna je shvatila da su njena najveća sreća djeca, te je pored svoje dvoje biološke usvojila još četvero djece. Dječaka Davida usvojila je u Malaviju 2007. godine, a već 2008. godine usvojila je i kćerku Mercy James. Usvajanje sina Davida izazvalo je skandal, po kojem je Madonna imala povlašten status pri usvajanju i glasine da je Davida “kupila”. Godine 2017., Madonna je usvojila još dvoje djece, blizance Esther i Stellu, također iz Malavija.

Estetski zahvati

Madonna je danas na meti kritika fanova, jer smatraju da je pretjerala sa zahvatima. Dok je nekada oduševljavala svojim fizičkim transformacijama, sada zgražava. Izgleda potpuno drukčije, ali ne na pozitivan način, kako komentiraju njeni fanovi, koji ne mogu vjerovati šta je napravila od sebe kada gledaju njene objave na Instagramu i neobrađene paparazzi fotografije. To je rezultat previše botoksa, plastične hirurgije i prekomjerne upotrebe filera, koji su doveli su do toga da Madonna više ne liči na sebe.

Azra.

Danas objavljeno

Kreativni direktor „Balensijage“ se izvinjava zbog neprikladne kampanje sa decom

Vanja A

Najbolji bivši na svijetu

Vanja A

Samo jedan posto ljudi za deset sekundi može vidjeti riječ na fotografiji, jeste li među njima

V.R.

Ostavite komentar