2. Novembra 2021.

Mađarska traži da Brisel nadoknadi dio troškova zaštite granica EU

Big Portal

U pismu objavljenom na zvaničnom sajtu vlade, Orban tvrdi da su do sada mjere zaštite granice Mađarske postale “uzor“ u cijeloj Evropi, prenosi MTI.

  • Nova migraciona kriza se odvija na pragu Evropske unije. Kao što znate, hibridne upotrebe migracija koje potiču iz Bjelorusije, kao i katastrofalna evakuacija snaga bezbjednosti iz Avganistana mogu potencijalno dovesti do još teže krize od one kojoj smo bili svjedoci 2015. godine – napisao je mađarski premijer.

Viktor Orban je rekao da vjeruje da je jedini razlog trenutne “krhke stabilnosti“ EU činjenica da Mađarska, zajedno sa drugim državama članicama, uspješno štiti spoljne granice Unije.

  • Samo je Mađarska do sada potrošila preko 1,64 milijarde iz nacionalnog budžeta za zaštitu granica – napisao je Orban.

On je napomenuo da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su izgradile fizičku graničnu ogradu, što se pokazalo tokom proteklih godina da može da zaštiti bezbjednost građana i Unije u cjelini.

Orban je naglasio i da su vremenom mađarske mjere zaštite granice postale uzor, kao i da se granične ograde sada takođe grade u Grčkoj, Španiji, Bugarskoj, Sloveniji, Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj.

  • Sve ovo opravdava zahtjeve za finansiranje koje Mađarska već dugo pominje – poručio je Orban.

On je napisao da je vrijeme da Komisija uradi ono što je trebalo već odavno – da prepozna da je zaštita spoljne granice nesporna manifestacija evropske solidarnosti i da napori država članica u tom kontekstu zaslužuju priznanje i podršku.

Orban navodi da EK ne može da ignoriše “značajan materijal, ljudske i finansijske resurse“ koje je Mađarska uložila u zaštitu unutrašnje bezbjednosti EU u proteklih šest godina.

  • Mađarska je odlučila da preuzme punu odgovornost za ukidanje ilegalnih migracija duž južnog dijela spoljnih EU granica, a sada je obaveza Unije da pošteno doprinese našim naporima i rashodima – naveo je Orbanu u pismu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare