Mađarska i Poljska odbacuju izvještaj EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mađarska i Poljska odbacuju izvještaj EU

Ministarstva pravde Mađarske i Poljske odbacila su u zajedničkom saopštenju izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u državama članica, a u kojem su ove dvije zemlje kritikovane, kao proizvoljan i neprihvatljiv.

Ministarka pravde Judit Varga ranije je ocijenila da je izvještaj “apsurdan i lažan”.

U saopštenju se ocjenjuje da ovaj izvještaj EK “predstavlja veliku zabrinutst s obzirom na njegov koncept, metodologiju, izvore i sadržaj” i da “ne može da služi kao osnova za bilo koju dalju diskusiju u EU o vladavini prava”, rečeno je u mađarskom ministarstvu za MTI.

Takođe se ocjenjuje da je izvještaj proizvoljan da nije definisao objektivne kriterijume koji bi bili jednako prilagodljivi u svakoj članici.

Kaže se i da izvori za izvještaj EK nisu birani na transparentan i nepristrasan način.

Poljsko i mađasko ministarstvo kažu da je “neprihvatljivo” da izvještaj bude zasnovan “skoro isključivo” na doprinosima organizacija koje pripadaju “izvjesnim finansijskim međunarodnim mrežama koje vode koordinisanu kampanju protiv demokratski izabranih vlada u EU”.

Budimpešta i Varšava takođe ukazuju da stanje vladavine prava u članicama EU treba da bude ocijenjeno “objektivno, nepristrasno i nepolitički” kako bi se izbjegla primjena dvostrukih standarda, a da ovaj izvještaj, kako tvrde, nije ispunio te kriterijume.

TANJUG

Danas objavljeno

Svijet ima moćno oružje za kraj pandemije

M.

Dodik poručio da će se Srpska politički odbraniti

M.

Više od 30.000 domova bez struje u Irskoj zbog oluje

M.

Ostavite komentar