Mađarska i Poljska odbacuju izvještaj EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mađarska i Poljska odbacuju izvještaj EU

Ministarstva pravde Mađarske i Poljske odbacila su u zajedničkom saopštenju izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u državama članica, a u kojem su ove dvije zemlje kritikovane, kao proizvoljan i neprihvatljiv.

Ministarka pravde Judit Varga ranije je ocijenila da je izvještaj “apsurdan i lažan”.

U saopštenju se ocjenjuje da ovaj izvještaj EK “predstavlja veliku zabrinutst s obzirom na njegov koncept, metodologiju, izvore i sadržaj” i da “ne može da služi kao osnova za bilo koju dalju diskusiju u EU o vladavini prava”, rečeno je u mađarskom ministarstvu za MTI.

Takođe se ocjenjuje da je izvještaj proizvoljan da nije definisao objektivne kriterijume koji bi bili jednako prilagodljivi u svakoj članici.

Kaže se i da izvori za izvještaj EK nisu birani na transparentan i nepristrasan način.

Poljsko i mađasko ministarstvo kažu da je “neprihvatljivo” da izvještaj bude zasnovan “skoro isključivo” na doprinosima organizacija koje pripadaju “izvjesnim finansijskim međunarodnim mrežama koje vode koordinisanu kampanju protiv demokratski izabranih vlada u EU”.

Budimpešta i Varšava takođe ukazuju da stanje vladavine prava u članicama EU treba da bude ocijenjeno “objektivno, nepristrasno i nepolitički” kako bi se izbjegla primjena dvostrukih standarda, a da ovaj izvještaj, kako tvrde, nije ispunio te kriterijume.

TANJUG

Danas objavljeno

U BiH nakon dugo vremena manje od 100 novih slučajeva korone, preminulo 25 osoba

M.

Brnabić: Srbija izdvaja 484 miliona evra za projekte u Srpskoj

M.

Više od 300.000 KM kazni poslodavcima koji nisu prijavili radnike

M.

Ostavite komentar