9. Oktobra 2022.

Mačke obožavaju svoje krzno: Evo koliko vremena provode lickajući se

Big Portal

Još dok su u leglu kraj majke, mačići imaju priliku da uče kako se pravilno njeguje krzno, posmatrajući nju na djelu. Kada se odvoje od majke same počinju da vode računa o svom izgledu, piše Ženski.magazin.

Zašto mačke tako detaljno njeguju svoje krzno?

Njega krzna je mnogo više od želje da mačka izgleda dobro. Ova aktivnost održava kožu zdravom, stimulišući proizvodnju sebuma, masne sekrecije koju proizvode lojne žlijezde pri dnu svake dlake. Lizanjem se sebum širi preko dlake, kako bi se krzno zaštitilo i učinilo sjajnim. Takođe, ovim ritualom se uklanja dlaka koja je opala i sprečava se njihovo zapetljavanje. Na kraju krajeva, mačka lizanjem krzna uklanja svu nečistoću sa njega i potencijalne parazite.

Pravilna njega krzna je najbolji pokazatelj mačijeg zdravlja. Ako je njegov izgled neugledan, sve su šanse da mačka pati od neke bolesti koja je sprečava da njeguje svoje krzno. 

Mačke s artritisom ili gojaznošću nisu u stanju u dovoljnoj mjeri da brinu o svom krznu. S druge strane emocionalne bolesti poput anksioznosti mogu da dovedu do pretjeranog lizanja krzna, koje ostavlja određena područja bez dlake. Takođe, tokom ljeta kada je previše toplo, mačke se oslanjaju na isparavanja pljuvačke na krznu kako bi se rashladile, budući da ne posjeduju sposobnost znojenja.

Kako mačke njeguju svoje krzno?

Svaka mačka ima svoj ritual njege krzna. Neke od njih obično kreću od lica, čisteći bradu i brkove, pa prelaze na ramena i prednje noge. Nakon toga slijede bokovi, zadnje noge, genitalije i vrh repa. Međutim, ne čiste se sve mačke od glave do repa u jednom dahu. Najčešće one prekidaju svoje sesije njegovanja, zbog ishrane, vršenja nužde, spavanja i nastavljaju ih kad im se ukaže prilika.

Mačka koristi vlažnu prednju šapu da bi oprala svoje lice, glavu i uši, a nakon svakih nekoliko poteza ona je ponovo kvasi jezikom. Zamkena šapa se vrši kada se završi s jednom stranom tijela. Zadnje šape i kandže na njima će koristiti kada želi da očisti dio oko ušiju i na vratu. Na jeziku mačke nalaze se brojne bodljice koje njegovu površinu čine grubom. To ste mogli primijetiti ako vam ona poliže dlan, a upravo te bodljice omogućavaju mački da temeljno očetka svoje krzno.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare