Mačke iznenadile istraživače, saznaj šta su dokazali o mačkama! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mačke iznenadile istraživače, saznaj šta su dokazali o mačkama!

Za razliku od mnogih životinja, pripitomljene mačke kao kućni ljubimci u potpunosti su prihvatile svoj status kralja/kraljice u kući. Istraživači kažu, da su bili iznenađeni kada su otkrili da, kad im se ponudi opcija, mačke radije traže obroke besplatno, nego da rade za njih, za razliku od pasa koji vole da kroz igru, vježbu i trikove, zarade svoju hranu i poslastice.

Dakle, stereotip o lijenim mačkama koje vole da se izležavaju, uživaju i ništa ne rade je potvrđen i zvanično! Šta su sve istraživači saznali o mačkama, saznaj u nastavku!

Foto: Pexels

Nova studija dolazi sa Kalifornijskog univerziteta “Davis School of Veterinary Medicine”, gdje su bihejvioristi istraživači otkrili, da većina pripitomljenih mačaka nije sklona “contrafreeload-u” – terminu koji se preferira kao rad za obrok. To je u suprotnosti s većinom životinja, koje se potrude da dobiju hranu od čovjeka, tako što će tu hranu na neki način “zaraditi”.

Foto: Pexels

Ovo vjerojatno nije iznenađenje za vlasnike mačaka, koji su možda imali manje uspjeha sa probavanjem raznih slagalica, igračaka za hranjenje mačaka, kada mačke moraju da se malo pomuče da dođu do hrane u tim slagalicama ili igračkama. Ova sklonost čini mačke jedinstvenim, među ostalim životinjama poput pasa, glodara, ptica, primata i slično, barem što se tiče ponašanja pri hranjenju.

Foto: Pexels
IuteCredit

Istraživanje je pokazalo, da mačke koje su učestvovale u istraživanju uopšte nisu htjele da se potrude da dođu do hrane, koja je bila postavljena u raznim slagalicama i igračkama sa hranom, dakle nisu uopšte htjele da ulože napor da dođu do hrane, nego su samo lijeno posmatrale.

Foto: Pexels

Razlog za ovu sklonost ljenosti kod mačaka nije poznat, to je istraživačima još uvijek velika zagonetka, ali samo su konačno istraživači potvrdili, da su mačke veliki ljenjivci.

Foto: Pexels

To ne znači da su mačke generalno lijene, one jesu veoma aktivne u igri, skakanju, penjanju, ali su definitivno lijene i nezainteresovane kada treba da “zarade” svoju hranu, radije će ležati i čekati kraljevski obrok poslužen u zdjelici.

Izvor: slashgear.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Pjevač se rastao od djevojke četiri mjeseca nakon rođenja njihovog djeteta

Zeljka

Najomraženija preljubnica uživa u ljubavi, ali i provocira atraktivnim slikama na Instagramu

Zeljka

Voditelju Andersonu Kuperu majka ponudila da rodi njegovo dijete

Zeljka

Ostavite komentar