20. Marta 2019.

Mačja komunikacija: Saznajte idete li svojoj mački na živce

Big Portal

Ostavljanje – iako su mačke puno nezavisnije od pasa, ne znači da vole biti dugo same. Ako ste dugo na poslu, pri povratku im kupite poslasticu, a kući im se posvetite i igrajte se s njima. Kada je maci dosadno i kada je tužna, ispoljiće neželjena ponašanja poput uriniranja izvan pijeska te grebanja i grizenja namještaja.

Zabrane grebanja odnosno oštrenja kandži – umjereno grebanje je prirodna potreba mačke za ostavljanjem sopstvenog mirisa te oštrenjem kandži. Isto tako, to je svojevrstan način istezanja. Zbog toga im grebanje ne treba braniti. Naravno, nećete macama dopuštati da grebu namještaj, nego ćete im osigurati grebalice.

Grljenje i nošenje – mačke se ne vole grliti i nositi, to jednostavno nije njihovo prirodno stanje pa se potrudite da im ovo ne činite često. Mačke će vam same pokazati da to ne vole, a isto tako, same će doći u vaše krilo po dozu maženja i nježnosti.

Čistoća – mačke su vrlo uredne životinje i budite sigurni da neće koristiti pijesak ako nije čist.

Predug kontakt očima – u životinjskom svijetu, ako se dvije jedinke dugo gledaju u oči, to je jasna poruka prijetnje i agresije te želje za dominacijom. Kada gledate u svoju mačku, neka to bude blag pogled popraćen povremenim treptanjem.

Stoga, ako ste se pronašli u ovim radnjama, sljedeći put razmislite prije činjenja istih i čitajte govor tijela svoje mace jer vam ona najčešće jasno pokazuje da nešto nije u redu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare