Mač iz Vrbasa izlazi na površinu! - BIGportal.ba
Banja Luka

Mač iz Vrbasa izlazi na površinu!

Mač koji su banjalučki ronioci pronašli u reci Vrbas, a zaboden je u kamen, biće izvučen krajem avgusta zavisno od vremenskih prilika. Lokacija zasad se čuva u tajnosti. Ronioci kluba “Buk” će izvući ovo arheološko otkriće na površinu. Procjena je da je ovo drevno oružje korišćeno od posljednje četvrtine 13….

Mač koji su banjalučki ronioci pronašli u reci Vrbas, a zaboden je u kamen, biće izvučen krajem avgusta zavisno od vremenskih prilika. Lokacija zasad se čuva u tajnosti.

Ronioci kluba “Buk” će izvući ovo arheološko otkriće na površinu. Procjena je da je ovo drevno oružje korišćeno od posljednje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka.

Čim se pojavila informacija o maču u kamenu, Banjalučani su već počeli da šire priču kako i oni sada imaju legendu o kralju Arturu i Ekskaliburu. Lokacija gdje je pronađen mač, zasad se čuva u tajnosti, kako nekome ne bi palo na pamet da pokuša da ga se domogne.

Iz muzeja i Turističke organizacije grada već najavljuju da bi ovo otkriće moglo biti sjajan mamac za turiste, pišu “Večernje novosti”.

Minja Šurlan, pomoćnik direktora TO Banjaluke, tvrdi da će pronalazak ovakvog predmeta biti iskorišćen u promociju turizma Banjaluke i poziv mnogim posjetiocima grada na Vrbasu da posjete i Muzej i pogledaju ovaj eksponat.

“Ubuduće i turistički vodiči kroz naš grad moći će da pričaju turistima o maču u Vrbasu i tako dodatno obogate priče o Banjaluci”, kaže Šurlan.

U Vrbasu pronađen mač u kamenu!
Inače, kustos arheolog Ivana Pandžić, koja će biti dio “viteškog” odreda za spasavanje mača iz vodenih dubina, objašnjava da pronalazak jednoiporučnog, ili bastardnog mača, predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Banjaluke, u proteklih skoro 90 godina, koliko postoji ta institucija, pronađen samo jedan srednjovekovni mač, i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

“Vađenje mača iz riječnog korita, njegovo čišćenje i konzervacija mogli bi poslužiti i kao odličan povod za snimanje dokumentarnog filma, kojim bi se popularisali arheologija i podvodna arheologija, kao i značaj očuvanja kulturnog nasljeđa”, dodala je Ivana Pandžić.

Mač će se poslije temeljnog čišćenja i konzervacije čuvati u fundusu Muzeja Srpske, gdje bi bio dostupan posjetiocima i istraživačima koji su zainteresovani za srednjovjekovnu prošlost grada i njegove okoline. Tačni podaci će se utvrditi nakon restauracije, a za konzervaciju će biti angažovani stručnjaci iz Srbije.

Kako bi cijeli poduhvat bio izveden na pažljiv i profesionalan način, ronioci RK “Buk” pohađaju kurs priobalne i podvodne arheologije da bi stekli potrebne vještine i iskustvo, a koje će moći da primjene i u budućim projektima i podvodnom terenskom radu, te budu podrška za sve naredne ekspedicije.

U timu učestvuje i istoričar Janko Vračar i biolog-ronilac Ana Ćurić, iz Zavoda za zaštitu i kulturno-istorijsko nasleđa Republike Srpske. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi, pak, u sedimentnoj stijeni (sedri).

“Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena, u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima, s vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru”, pretpostavlja Ana Ćurić.

Mondo.ba

Danas objavljeno

Iz azila na Manjači udomljena 34 psa

Vanja A

Planirana isključenja električne energije za 05.oktobar 2022. godine

Vanja A

Novo radno vrijeme kovid ambulanti u naselju Dolac

M.

Ostavite komentar