"Mač islama" ponovo u igri? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Mač islama” ponovo u igri?

Slavlje pristalica Sajfa al Islama na ulicama Sabhe počelo je nekoliko trenutaka pošto je žalbeno vijeće suda u tom gradu odbacilo odluku izborne komisije i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsjedničkim izborima.

Odluka suda uslijedila je nakon nekoliko dana napetosti u Sabhi i pokušaja snaga lojalnih Haftaru Kalifi da oružjem spriječi osoblje suda da uđe u kancelarije.

Poslije skoro nedjelju dana i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su konačno u četvrtak ušli u kancelarije i odmah odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gadafijevom sinu, odbijen zahtjev da se kandiduje na predsjedničkim izborima zbog procesa za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom i nekoliko lokalnih sudova.

Sud su, danima, blokirali vojnici lojalni Haftaru Kalifi, čiju je kandidaturu za predsjednika odbacila izborna komisija, takođe zbog serije procesa koji se protiv njega vode zbog navodnih ratnih zločina.

Libijska izborna komisija prvobitno je potvrdila kandidaturu Gadafijevog sina, ali je ta odluka razbjesnila Vijeće staraca u nekadašnjem centru pobune, Misrati, koje je stanovnike Libije pozvalo da bojkotuju izbore.

Naknadno, Gadafijeva kandidatura je poništena, pa je konačnu odluku, poslije serije protesta, spekulacija i potezanja oružja, donio sud u Sabhi.

Istovremeno, sud u Tripoliju odbacio je sve optužbe na račun premijera Abdula Hamida Dbeibe, čime mu je otvoren put za učešće u trci za prvog predjednika Libije, koji će biti izabran direktnim glasanjem.

Čitav niz eksperata za stanje u Libiji smatra da je održavanje izbora nemoguće u ovom trenutku, ali da međunarodna zajednica insistira da se izborni proces nastavi.

Izborni proces u Libiji prati pravi haos, uključujući krađu izbornog materijala u nekoliko gradova i prijetnje polaznicima predizbornog kursa u Tripoliju.

(RTS)

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar