Ma šta ko mislio, BiH će biti član NATO-a - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ma šta ko mislio, BiH će biti član NATO-a

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić kazao je da bi u narednom periodu trebalo odrediti dimenizije rada Parlamenta i pokušati usvojiti sve ono što je godinu dana čekalo, a bitno je i za evropski put BiH, ekonomski razvoj, osiguranje socijalne stabilnosti i uopšte za dalju demokratizaciju BiH.

S obzirom na to da je u prethodnom mandatu obavljao funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Zvizdić se osvrnuo i na rad te institucije dok je bio na njenom čelu. Kazao je da je ono zbog čega je posebno ponosan, napredak BiH na putu evropskih integracija.

”Možemo analizirati da li je on bio dovoljan ili ne, ali u tom periodu od četiri godine je ostvaren najveći napredak na putu evropskih integracija BiH. Realizovana je jedna od najkompleksnijih faza, a to je odgovor na Upitnik od 4.000 pitanja, sa više od 30 hiljada stranica odgovora i postizanje jednog nivao u kojem BiH čeka status kandidata za članstvo u EU”, naveo je Zvizdić.

Druga stvar koja je, po njegovom mišljenju, izuzetno važna, jeste da je Savjet ministara BiH, uključujući i aktivnosti koje je imalo Predsjedništvo BiH, stvorilo preduslove za pozivanje Bosne i Hercegovine da dostavi svoj prvi Godišnji nacionalni program, ili Program reformi, kako je nazvan.

”Što znači aktivaciju MAP-a i značajno dinamiziran napredak BiH na putu NATO integracija. Ma šta ko o tome mislio, BiH će sasvim sigurno u konačnici biti članica i Evropske unije i NATO integracija”, smatra Zvizdić.

Kao treću stvar naveo je pitanje ekonomskog napretka.

”Generalno, ekonomski pokazatelji su dobri, oni nisu dovoljni, ali idu u pozitivnom smjeru. I konačno, etablirali smo BiH u evropskim, međunarodnim i regionalnim odnosima kao kredibilnog partnera”, kazao je Zvizdić.

(Fena)

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Banjaluci

M.

Zelenski: Spreman sam samo direktno da pričam s Putinom

M.

Širom Sarajeva dojave o bombama u školama

M.

Ostavite komentar