Lyriq je luksuzni i potpuno električni Cadillacov SUV - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Lyriq je luksuzni i potpuno električni Cadillacov SUV

Cadillac ima svoj prvi električni automobil, a to je konceptni SUV/crossover koji će se u produkcijskoj formi na tržištu pojaviti 2022. godine.

Radi se o konceptu Lyriq baziranom na potpuno novoj platformi dizajniranoj ekskluzivno za električne automobile i SUV-ove, a koristit će GM-ovu Ultium modularnu tehnologiju baterija sljedeće generacije. Iz Cadillaca kažu da se baterija sastoji od kombinacije nikla, kobalta, mangana i aluminija te da se koristi 70 posto manje kobalta u odnosu na GM-ove aktuelne baterije.

Baterija od 100 kWh se puni punjačem snage do 150 kW, omogućava raspodjelu težine 50:50 i nizak centar gravitacije. Cadillac želi postići domet od 480 km.

Standardni Lyriq će imati pogon na stražnje točkove, ali će biti dostupna i verzija s dva motora i pogonom na sva četiri točka.

Informacija o performansama zasad nema.

Tehnologija uključuje AR head-up ekran, sistem poništavanja buke i najnoviju verziju Cadillacovog Super Cruise poluautonomnog pomoćnog sistema za vozača koji omogućava hands-free vožnju na više od 320.000 km američkih autoputeva.

U unutrašnjosti je 33-inčni LED ekran koji predstavlja kombinaciju instrument klastera i infotainment ekrana.

Eksterijer predstavlja novo lice Cadillaca, tu su tanka LED prednja i stražnja svjetla, kao i prepoznatljiva maska sa dodatnim LED svjetlima koja “pozdravljaju” vozača kad prilazi vozilu.

Koliko će se koncept razlikovati od produkcijske verzije, ostaje da se vidi.

Izvor. Klix

Danas objavljeno

Završeno! Stellantis – četvrti na svijetu

D

Kako će izgledati redizajnirani Volkswagen Polo?

D

BMW “odbacuje” automatski mjenjač sa dva kvačila

D

Ostavite komentar