Lutkari iz 12 država stižu u Banjaluku - BIGportal.ba
Banja Luka

Lutkari iz 12 država stižu u Banjaluku

Na 21. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, koji će biti održan u oktobru u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, učestvovaće 14 pozorišnih predstava iz 12 zemalja.

Na javni poziv, koji Dječije pozorište oglašava svake godine u februaru, prijavilo se 87 predstava jer banjalučki festival važi za jedan od najreferentnijih evropskih susreta lutkara, saopšteno je iz ove ustanove kulture.

Moto ovogodišnjeg festivala, koji se održava od 9. do 15. oktobra, jeste “Malo je mnogo”, a selekciju potpisuje umjetnički direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Duško Mazalica, koji je naveo da “lutkarstvo traži maštovitost, kreativnost, ali i svedenost i jednostavnost”.

Čast da otvore 21. Međunarodni festival prihvatilo je Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda, koje će u okviru takmičarskog programa izvesti “Belu grivu” u režiji Predraga Stojmenovića.

Potom slijede predstave “Koza” u izvođenju Teatra lutaka iz Lomže /Poljska/, “Ferdo, veliki ptič” Lutkovnog gledališča Maribor /Slovenija/, “Mala Frida” Gradskog kazališta “Žar ptica” iz Zagreba, “Tihi dečak” Pozorišta za decu iz Kragujevca, te “Raznolikost figura” Teatra “La Botega” Fontaneto Po /Italija/.

Publika će imati priliku da pogleda i predstave “Srce od kamena” Kstovskog teatra lutaka /Rusija/, “Zlatokosa” Pozorišta lutaka u Mostaru, “Gunisini” Kuće letećih lutaka iz Luleburgaza /Turska/, “Muzika u boji” teatra “Viju” iz Barselone, “Olovni vojnik” Državnog lutkarskog pozorišta “Geogri Mitev” iz Јambola /Bugarska/, “Pepeljuga” teatra “Marionete Grili” iz Torina /Italija/, “Cirkus” teatra “Sirko Poeira” iz Sao Paola /Brazil/ i “Aero” teatra “Odivo” iz Banske Bistrice /Slovačka/.

Iz Dječijeg pozorišta su naveli i da Međunarodni festival pozorišta za djecu ulazi u treću deceniju, da sve vrijeme dosljedno afirmiše lutkarstvo, te da tako ni ovogodišnja selekcija “ne odstupa” od lutke, kao suštine i vještine rediteljske i glumačke kreativnosti.

U saopštenju se dodaje da je na 11 adresa ambasada upućen poziv i obavještenje diplomatskim predstavnicima o organizaciji 21. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, jer ovom praksom nacionalni teatar za djecu Srpske nastoji da kolege, uz sjajnu publiku, u Banjaluci dočekaju i predstavnici njihovih ambasada da bi ansambli svih država na najvišem nivou učestvovali na prestižnom međunarodnom festivalu i boravili u Srpskoj.

RTRS.

Danas objavljeno

Preminula legenda Borca, Hikmet Kušmić

M.

Nastavljena jesenja sadnja: Nove sadnice na više lokacija u gradu

M.

Zašto nema novih taksista u Banjaluci: Grad spreman da odobri dozvole, udruženja ih stopirala

M.

Ostavite komentar